*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig fall for Ap og MDG - Høyre og Frp til værs

Arbeiderpartiet faller mest, 2,3 prosentpoeng til 32,4 prosent. Likevel er det De Grønne som er den største taperen; en drøy tredel av oppslutningen har forduftet på en måned og partiet er ned 1,8 prosentpoeng til 3,4 prosent. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Vanligvis ser vi også den motsatte effekten etter at noen taper et valg, sier Frank Aarebrot.

28.10.15 09:10

Aller best går det for Fremskrittspartiet, som er opp 2,6 til en oppslutning på 15 prosent på målingen Norstat gjennomførte forrige uke for Vårt Land. Høyre går fram 2,3 til 24,3 prosent. Venstre flytter seg knapt – ned 0,1 til 4,9 prosent – og KrF faller et halvt prosentpoeng til 5 prosent.

På venstresiden går Rødt fram 0,5 til 2,2 prosent, mens SV øker med 1,8 til 5,4 prosent. Arbeiderpartiet faller mest, 2,3 prosentpoeng til 32,4 prosent. Likevel er det De Grønne som er den største taperen; en drøy tredel av oppslutningen har forduftet på en måned og partiet er ned 1,8 prosentpoeng til 3,4 prosent. En måling for oktober utført av Sentio for Dagens Næringsliv (DN) bekrefter at MDG faller kraftig. I DN-målingen falt partiet 1,2 prosentpoeng til 4,5 prosent. Les mer i saken Kraftig nedtur for MDG

- Folk mener vi har lagt frem godt budsjett

«Gode målinger smaker veldig godt! Dette viser at folk mener at vi har lagt fram et godt budsjett. De vil ha skattelette, flere arbeidsplasser, satsing på eldreomsorg og bedre veier. Og ikke minst er det et ja til innstrammingstiltak for å få kontroll på asyltilstrømningen som vi har varslet» skriver Siv Jensen på Facebook onsdag morgen.

For Frp er det bestenotering på avisens partibarometer siden august i fjor, og sammen med støttepartiene gir mandatfordelingen igjen flertall for det ikke-sosialistiske samarbeidet.

– Det er en stund siden sist. Vanligvis ser vi også den motsatte effekten etter at noen taper et valg, der taperen går enda mer ned, sier valgforsker Frank Aarebrot til avisen. Han tror en endret stemning i flyktningpolitikken kan forklare fremgangen.

- Bildet av flyktningbarnet har tapt seg

(artikkelen forstetter under)


– Bildet av flyktningbarnet på stranden har tapt seg. Nå er det tilbake til tall og budsjetter og at dette er fryktelig dyrt. Det har en mobiliserende effekt for regjeringen.

Det er ikke oppgitt noen feilmargin for målingen, men 961 personer har deltatt, noe som normalt gir en margin på 2-3 prosent. Feilmarginen er størst for de største partiene, og alle bevegelsene ser dermed ut til å ligge innfor marginen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.