RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig fall i rigglønnsomheten

Sist oppdatert:
Lønnsomheten i riggmarkedet, spesielt i Nordsjøen, svekket seg kraftig i april, det viser månedlige tall fra riggkonsernet GlobalSanataFe
På verdensbasis falt inntjeningen for flyttbare borerigger offshore med 5,3 prosent fra mars til april. Størst var fallet i Nordsjøen hvor den lave aktiviteten ga et fall i lønnsomheten målt ved SCORE-indeksen på 9,3 prosent til 38. SCORE-indeksen for Nordsjøen ligger nå hele 28,4 prosent under samme måned i fjor, mens nivået i de andre markedene er uendret eller noe ned fra april i fjor.

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

Utenom Nordsjøen er det Vest-Afrika som svekket seg mest i april, og falt med 6,1 prosent fra mars. Noe ned i Mexico-gulfen og Asia, men ikke i nærheten av fallene i Nordsjøen og Vest-Afrika.

Fordelt på riggtype så falt lønnsomheten for oppjekkbare rigger med 6 prosent, mens halvnedsenkbare rigger var uendret. Sistnevnte segment har hatt en svekkelse på 22,3 prosent fra i april i fjor, og Nordsjøen er hovedårsaken.

På verdensbasis tjener flyttbare borerigger nå 13,5 prosent mindre enn i fjor, og hele 48,2 prosent mindre enn for fem år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere