RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig fall i sykefraværet

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Størst nedgang innen bygg- og anlegg.

Det totale sykefraværet gikk ned fra 7,1 til 6,3 prosent fra andre kvartal 2009 til andre kvartal 2010, melder Statistisk sentralbyrå tirsdag.

Det legemeldte sykefraværet gikk ned fra 6,3 prosent i 2 kvartal 2009 til 5,5 prosent i 2. kvartal 2010, noe som tilsvarer en nedgang på 12,3 prosent. Egenmeldt sykefravær holdt seg uendret på 0,8 prosent.

Sykefraværet for menn har gått ned fra 5,7 til 5 prosent det siste året. For kvinner har andelen falt fra 8,8 til 8 prosent.

Fylkesvis var det i andre kvartal kraftigst nedgang i Telemark. Finnmark hadde minst nedgang. Fortsatt er det Finnmark som har det høyeste nivået på sykefraværet, med 8,3 prosent, mens Rogaland har det laveste med 5,1 prosent.

Også i første kvartal var det markant nedgang i fraværet.

Les mer: Sykefraværet stuper

Konjunkturfølsomme bransjer
Blant de større næringene var nedgangen sterkest innenfor bygge- og anleggsvirksomhet samt informasjon og kommunikasjon. Offentlig administrasjon hadde den minste nedgangen.

Bygg og anlegg var den næringen som viste sterkest oppgang i sykefraværet da effekten av finanskrisen for et par år siden gjorde at aktiviteten bremset opp.

- Flere årsaker
– Det kan være flere årsaker til at sykefraværet nå er på vei ned. Noe av nedgangen kan sees i sammenheng med situasjonen på arbeidsmarkedet. Det er kjent fra tidligere forskning at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger. Det er også mulig at det sterke fokuset på sykefraværet har ført til at både leger og partene i arbeidslivet har blitt mer bevisste på sine roller, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere