*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig jordskjelv i Chile

Et av tidenes kraftigste jorskjelv rammet Chile lørdag morgen.

27.02.10 11:45

Omfanget av jordskjelvet ved byen Concepcion i Chile klokken 07.34 (norsk tid) er ennå uklart. Bygninger i Santiago, 320 kilometer unna, skal ha ristet i mellom 10 og 30 sekunder.

Tidlig lørdag sa Chiles president Michelle Bachelet at det så langt hadde blitt rapportert om seks dødsfall, men at man ikke kan se bort ifra at flere er døde, melder BBC News.

Ved 11.30-tiden norsk tid oppjusterte Bachelet dødstallet til 47 personer.

Bygninger har kollapset og mange telefonledninger har falt ned. Kommunikasjonen i områdene er slått ut, og det er derfor vanskelig å estimere omfanget av skadene, melder Associated Press.

Skjelvet ble først målt til en styrke på 8,3 på Richters skala. Senere ble det oppjustert til 8,8. Det gjør jordskjelvet til et av tidenes 10 kraftigste. Tidligere lørdag ble det målt et skjelv utenfor Okinawa i Japan med styrke 7.

Skjelvet i Sør-Amerika hadde sitt episenter seks mil under havoverflaten 115 kilometer nord, nordøst for Concepcion. Dette er Chiles nest største by med 200.000 innbyggere.

Tsunamivarsel ble sendt ut i Chile, Peru og Ecuador. Pacific Tsunami Warning Center melder at målinger av havnivået indikerer at en tsunami oppsto. Den kan allerede ha truffet kysten av Chile. En slik tsunami kan også true kysten av Stillehavet andre steder.

Chile opplevde i 1960 tidenes kraftigste jordskjelv, da en skjelv med styrke 9,5 rammet Valdivia. Den gang ble flere tusen drept. Du kan se en liste over de kraftigste skjelvene her (Wikipedia).

Det var US Geological Survey som varslet om lørdagens jordskjelvet.

Du kan se varslingsrapporten her.

HTML EMBED

Vis Jordskjelv i Chile i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.