*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig jordskjelv i Pakistan

Dødstallene stiger. Flere landsbyer er hardt rammet.

29.10.08 13:09

Ifølge redningsmannskaper er 160 mennesker omkommet og hundrevis av hus har kollapset etter et kraftig jordskjelv i Balutsjistan-provinsen sørvest i Pakistan onsdag, melder Reuters.

- Redningsmannskapene jobber fremdeles, men vi har så langt funnet 160 omkomne i forskjellige landsbyer i Zirat-området, sier Dilwar Khan, distriktets administrative leder, onsdag ettermiddag lokal tid.

Omlag 12 timer etter skjelvet, ble området rammet av et kraftig etterskjelv målt til 6,2 på Richters skala. Det er ikke meldt om skadde eller døde etter dette skjelvet, melder Reuters.

Det fryktes at mange fremdeles ligger begravd under bygningsmasser og leirras.

Åtte landsbyer hardt rammet
Ifølge den lokale skatteministeren, Zamrak Khan, er åtte landsbyer i Ziarat hardt rammet av skjelvet og at det ennå er mange områder man ikke har oversikt over. Det bor rundt 50.000 mennesker i det berørte området.

Ziarat, som ligger rundt 70 kilometer nordøst for provinshovedstaden Quetta, er et naturskjønt område og en av de mest besøkte områdene i Baluchistan-provinsen.

6,4 på Richters skala
Skjelvet fant sted like over midnatt norsk tid 70 kilometer nordøst for byen Quetta og rundt 640 kilometer sørvest for hovedstaden Islamabad. Det ble målt til 6,4 på Richters skala, ifølge US Geological Survey.

Pakistanske seismologer plasserte skjelvet på 6,5 på skalaen og oppga at det inntraff klokka 05.10 lokal tid, klokka 00.10 norsk tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Hus bygget av leire
Mange hus som var bygget av leire kollapset i skjelvet, og noen ble ødelagt da skjelvet utløste jordskred.

- Flere hundre hus har kollapset. Vi bruker alle ressurser til å hjelpe folk og har bedt om hjelp fra delstatsmyndighetene, sier Dilawar Khan.

Panikk i storby
Innbyggere i provinshovedstaden Quetta forteller at det først kom et mindre skjelv, og deretter et kraftigere. Det skapte panikk i byen med mer enn 600.000 innbyggere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kart: TV 2 Nettavisen)

Sykehuskilder i byen sier minst 40 mennesker er brakt inn med skader. De fleste ble skadd i panikken som oppstod, og som følge av at leirvegger raste sammen.

Quetta ble nærmest jevnet med jorden etter et jordskjelv i i 1935, og rundt 30.000 mennesker omkom. Det mest alvorlige jordskjelvet i Pakistan skjedde i oktober 2005. Da omkom rundt 75.000 mennesker, de fleste i fjellområdene nord i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.