RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig økning i asylstrømmen til Norge

Antallet flyktninger som søkte asyl i Norge i fjor økte med 17 prosent viser ferske tall.
Antallet flyktninger som søkte asyl i Norge i fjor økte med 17 prosent viser ferske tall. (SCANPIX)
Antallet flyktninger som søkte asyl i Norge i fjor økte med 17 prosent, ifølge FN. Det er likevel en forsiktig økning sammenlignet med andre land.

For mens økningen for Norges del i utgangspunktet synes formidabel, var den i Sverige i fjor på 24 prosent og Norden som region på 22 prosent. Det plasserer Sverige på femteplass over industrialiserte land som mottok asylsøknader i fjor. Det skriver NTB.

Mens vårt naboland i øst tok imot 54.260 asylsøkere – 9 prosent av alle søknader i fjor, tok Norge imot 11.470, tilsvarende 2 prosent av dem. Sverige mottar 70 prosent av alle asylsøknader til nordiske land.

44 industrialiserte land er med i den årlige kartleggingen «Asylum Trends» til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) – blant dem samtlige 28 EU-land, USA, de nordiske landene og enkelte europeiske og asiatiske land.

Totaltallene har steget jevnt og trutt i alle de fire foregående årene, som i år. Anslagsvis 612.730 asylsøknader ble sendt de forskjellige landenes myndigheter. Det er 28 prosent flere enn i fjor, men trenden er den samme: krig og konflikter tvinger store folkemasser på flukt.

Sterk økning fra Syria

Økningen skyldes nemlig i stor grad den stadig eskalerende krigen i Syria, som har medført at landet for første gang siden krigen brøt ut topper listen over landet flest asylsøkere kommer fra. Tidligere har både Afghanistan og Irak ligget øverst, men disse er nå henvist til henholdsvis tredje og fjerde plass på listen.

Med anslagsvis 56.400 søknader på i fjor, over dobbelt så mange som året før, sto Syria for hver tiende asylsøker og utgjør dermed den største enkeltgruppen. Ikke siden krigen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet har UNHCR sett en tilsvarende dominans fra én gruppe.

Tallene er uansett bagatellmessige i sin størrelse, sammenlignet med det antallet som anslås å ha kommet til Syrias naboland. Jordan, Libanon, Tyrkia, Irak og Egypt har tatt imot rundt 2,5 millioner syriske flyktninger de siste tre årene.

Norge på 15. plass

Norge blir plassert på 15 plass på listen som Tyskland topper (109.580 søknader, +70 prosent), og hvor Sverige altså tar femteplassen – landet som tok imot flest syriske flyktninger i fjor.

Men målt i forhold til folketall gir økningen på 1.680 asylsøknader totalt sett sjuende plass på listen, med 1,9 asylsøkere per 1.000 innbyggere. Målt i forhold til brutto nasjonalprodukt (BNP), derimot, er historien en helt annen. Da ender vi på 18. plass.

Bildet er nokså likt det som avtegnet seg etter kartleggingen av asylstrømmen i 2012: Sverige trer fram som den desidert største mottakeren av flyktninger i Norden, Norge tar sin andel, men på langt nær så mange som Sverige. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere