RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig økning i føflekkreft

Har du mer enn 11 føflekker på høyre arm kan det bety økt risiko for føflekkreft.
Har du mer enn 11 føflekker på høyre arm kan det bety økt risiko for føflekkreft. Foto: Illustrasjonsfoto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nordmenns solvaner er en av grunnene til at føflekkreft er den kreftformen som øker mest her i landet, viser data om behandlingskvaliteten ved norske sykehus.

Antallet som får føflekkreft har økt med 24,9 prosent for kvinner og 24,7 prosent for menn i perioden 2009-2013, sammenlignet med perioden 2004-2008, ifølge kvalitetsregistre.no.

LES: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

I registrene opplyses det også om at pasienter med tykk- og endetarmskreft blir operert ved færre sykehus i dag enn tidligere. (©NTB)

Fakta om føflekkreft
Føflekkreft er den alvorligste formen av hudkreft. Den utvikles fra de pigmentdannende celler i huden.

Føflekkreft oppstår vanligvis i huden men kan også forekomme i øyet. I sjeldne tilfeller kan føflekkreft forekomme i slimhinner.

Det er flere kvinner enn menn som får føflekkreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen blant kvinner i aldersgruppene 25-49 år og blant menn i aldersgruppen 25-49 år. Forekomsten øker med økende alder. Det er i aldersgrupper over 50 år vi ser den største økningen i forekomst og menn over 50 år har den høyeste forekomsten av føflekkreft.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler,

Risikofaktorer er lys hud og blondt eller rødlig hår, store medfødte føflekker, mange føflekker (over 50), eller en atypisk føflekk (for eksempel som er større enn fem mm, har uregelmessig og ofte diffus avgrensning og fargevariasjon, samt er asymmetrisk).

Kraftig økning av kreft som kan forebygges

(Kilde: Kreftregisteret og Kreftforeningen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere