RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig økning i oppkjøp og fusjoner

Sist oppdatert:
Aktiviteten innen oppkjøp og fusjoner (M&A) har økt kraftig i år sammenlignet med 2003 på verdensbasis. Revisjons- og rådgiverselskapet KPMG tror trende nå kommer til Norge
Det viser en rapport revisjons- og rådgiverselskapet KPMG har utarbeidet basert på data fra Dealogic.

- I det globale markedet ser vi endelig at virkeligheten innhenter forventningene, sier Jonathan Farnell, partner i KPMGs Financial Advisory Services i Norge.

Han forventer at Norge vil følge etter de store M&A lokomotivene i verdensøkonomien.

Ifølge rapporten er fullførte M&As for i alt 1.536 milliarder dollar, sammenlignet med 1.047 milliarder dollar for samme periode i fjor på verdensbasis. Samtidig har antallet transaksjoner økt fra 16.808 til 18.481.

I følge Sigurd Westerlund, Associated Director i KPMG Corporate Finance i Norge, er oppsving i den globale økonomien en viktig årsak til veksten man nå opplever. I følge Det Internasjonale Valutafondet har ikke verdensøkonomien hatt sterkere vekst på nesten 30 år.

Forventninger om vekst i Norge

Rapporten fra KPMG basert på tallene fra Dealogic viser ingen klar trend i det norske markedet. Antall transaksjoner har falt, men volum har gått opp. Telekommunikasjon, media, informasjon og software har stått for flest transaksjoner. I følge KPMG er det norske markedet klart for vekst og investeringer.

- Lav rente, sterk krone, positive konjunkturutsikter, et aksjemarkedet på "all time high" og generelt bedre inntjening gjør at flere ser etter vekst- og restruktureringsmuligheter, sier Westerlund.

Han påpeker at psykologien blant risko-averse aktører i markedet allikevel vil være avgjørende.

Det norske og skandinaviske markedet er veldig lokalt. Svenske selskaper kjøpte 9 norske selskaper, danske selskaper kjøpte 7 og norske selskaper kjøpte 7 svenske og 7 danske selskaper de første 11 månedene i 2004.

Sverige forble den viktigste M&A partneren med 19 transaksjoner. Enkelte transaksjoner ble også gjennomført med sentral-, vest- og østeuropeiske selskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere