RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig korreksjon rammer høyrisikobørser

Sist oppdatert:
Råvareavhengige markeder og aksjemarkedene i utviklingsøkonomer raser verden over. Storebrand Trym Riksen har sett nærmere på fallet på Oslo Børs. Sjekk hans syn og utviklingen verden over her:
Oslo Børs raser rundt fem prosent mandag i takt med at flere råvaretunge og høyrisikobørser raser verden over.

Spekulasjon om høyere rente etter skumle amerikanske inflasjonstall kombinert med kraftig fall i råvareprisene har sendt aksjekursene rundt om i verden rett ned. Emerging-markets aksjer har opplevd kursnedgang i ti dager sammenhengene. En må åtte år tilbake for å finne tilsvarende, melder Bloomberg News.

Blant annet så dumpet den indiske Sensitive Indeksen mer enn 10 prosent, noe som gjorde at det ble innført handelspause for hele markedet. Aksjene steg etterpå i India etter at det ble klart at bankene i India vil hjelpe folk å få tilgang til kontanter dersom det skulle komme såkalte marginkrav, det vil si at de som har handlet på kreditt må stille ytterligere sikkerhet.

Morgan Stanleys Emergin-indeks, som følger aksjemarkeder i 26 utviklingsøkonomier verden over, falt 4,1 prosent mandag og indeksen har rast 14 prosent siden 8. mai.

Samtidig har kursene i amerikanske og europeiske statsobligasjoner steget ettersom investorer har søkt å finne tilflukt i sikrere instrumenter.

Det tunge norske oljemarkedet har også blitt rammet hardt av fallet siden første halvdel av mai.

Det verste over?

Utviklingen i det norske markedet, samt i flere utviklingsøkonomier, har vært meget sterk det siste halve året. Dette har også bidratt til at nedgangen i disse markedene er hardest når det oppstår en korreksjon.

Trym Riksen, forvalter i Storebrand, har sett nærmere på korreksjonen Oslo Børs opplever og målt den opp mot tidligere nedganger i markedet.

Han peker på at man må se på korreksjonen som størrelsen på fallet ganger med tiden.

- Arealet som oppstår da er en viktig del av korreksjonen. Oslo Børs har hatt et fall som er en typisk korreksjon, men den har ikke vart så lenge. Tiden er en viktig del av en slik korreksjon. Det tar tid før folk har kastet kortene og de dårlige pengene er ute av markedet.

Riksen forteller at korreksjoner typisk betyr at markedet skal tilbake til det som er det glidende gjennomsnittet for de siste 200 dagene. Mandag ettermiddag var det tre prosent ned til dette nivået på Oslo Børs.

- Det er unnagjort på en dag med et slikt fall vi opplever i dag, sier Riksen til NA24 iMarkedet.

Men siden fallet har kommet så fort, mener Riksen, så vil det kunne ta en uke eller et par før markedene har roet seg ned igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere