RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig kost fra 16 Horsepower-gutta

Sist oppdatert:
Dette må være lykkeuka for den stadig voksende fanskaren til amerikanske 16 Horsepower. Denne uka slippes myteomspunnet overskuddsmateriale fra gruppa samtidig med debutalbumet til Horsepower-utskuddet Lilium.

16 Horsepower
Olden
Glitterhouse/S2

Lilium
Short Stories
Glitterhouse/S2

La oss ta 16 Horsepower-albumet først. ”Olden” er en tredelt plate der første og andre del byr på tidligere uutgitte versjoner der noen av låtene har havnet på albumene ”Sackcloth ’n’ Ashes” og ”Low Estate”, mens noen aldri har blitt utgitt.

For eksempel får vi her to heftige og temmelig forskjellige versjoner av ”American Wheeze”, en spilt inn i 1993 og en i 1994, før den i 1996 altså kom ut i en tredje versjon på ”Sackcloth ’n’ Ashes”.

Siste del av plata byr på et uttak av en konsert de gjorde i hjembyen Denver i 1994.

At dette til dels myteomspunnede materialet endelig blir utgitt, vil garantert bli til stor glede for 16 Horsepowers stadig større venneflokk.

Trioen har i sin elleve år lange karrière nemlig befestet seg som et særdeles intenst og dramatisk sørgmodig band i grenselandet mellom country og sår, søkende landeveisrock. Anført av låtskriver David Eugene Edwards har de fremstått som apokalyptiske mørkemenn med en besnærende, smått hypnotiserende musikk tuftet på religiøs desperasjon, rebelskhet og gudfryktighet.

Både demoversjonene og liveinnspillingen kompletterer bildet av dette bandet som for mange er blitt minst like viktige som åpenbare Horsepower-inspirasjonskilder som Cohen, Cash og Cave, selv om et par, maks tre av sporene her fortsatt kanskje burde vært uutgitt.

At Horsepower-plata skulle være bra, var dog som forventet. At Lilium, sideprosjektet til Horsepower-medlemmene Pascal Humbert og Jean-Yves Tola skulle være enda bedre, var mer overraskende.

Siden Eugene Edwards alltid har vært ansett som gruppas kreative kraft, noe som ble ytterligere forsterket av hans to Woven Hand-plater, er det fint å høre hvilke begavelser de to resterende tredelene av gruppa utgjør på egen hånd.

Dog får de vokal og annen hjelp av folk fra blant annet The Czars, dEUS, samt de to resterende tredelene av Morphine og deres egen vokalist i 16 Horsepower, likevel er det våre to venner som har skrevet alle låtene, om enn ikke alle tekstene.

”Short Stories” er blitt en langt mer vâr og forsiktig plate enn Horsepower-platene. Den er rett nok i samme melankolske stemningsleie, men trer gjerne mer nennsomt og delikat frem, uten den tunge desperasjonen.

Selv om ”Short Stories” på sett og vis byr på nettopp ulike småfortellinger med sine mange ulike vokalister og tekstforfattere, henger den også vakkert sammen i sitt sørgmodige rammeverk.

Kort sagt to vakre plater for oss som trives i moll-land. Jeg ville ikke vært foruten noen av dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere