*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig kritikk av Saudi-Arabia etter pilegrims-tragedie

BRØT UT PANIKK: Minst 717 pilegrimer ble tråkket i hjel da det brøt ut panikk under hajj i Mina utenfor Mekka torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Myndighetene i Saudi-Arabia må tåle krass kritikk og har satt i verk gransking etter at over 700 mennesker ble tråkket i hjel under pilegrimsvandringen hajj utenfor Mekka.

Tragedien er den verste som har rammet muslimenes årvisse pilegrimsferd på flere tiår og kom bare uker etter at over 100 troende mistet livet da en stor kran veltet over en moské i Mekka.

Ifølge det saudiarabiske sivilforsvaret er det hittil funnet 717 døde etter torsdagens kaos, og tilstanden er alvorlig for flere av de nærmere 900 som ble skadd da det brøt ut panikk og trengsel under den rituelle steiningen av djevelen i Mina.

Iran-kritikk

Saudi-Arabias erkefiende Iran er ikke uventet blant de skarpeste kritikerne etter tragedien.

Minst 90 iranske pilegrimer er blant de omkomne, og ayatolla Ali Khamenei anklager saudiarabiske myndigheter for utilstrekkelige sikkerhetstiltak.

– De har et stort ansvar for denne katastrofen, sier Khamenei.

Ifølge lederen for den iranske hajj-myndigheten, Said Ohadi, oppsto kaoset fordi sikkerhetsvakter hadde sperret av to veier.

Gransking

Saudi-Arabias kong Salman har beordret full gjennomgang av hajj-organisasjonen, melder nyhetsbyrået SPA.

Kronprins Mohammed bin Nayef, som leder organisasjonen som sørger for at nærmere 2 millioner muslimer kan gjennomføre den årlige pilegrimsferden, har innledet gransking.

Saudi-Arabias helseminister Khaled al-Falih mener imidlertid at pilegrimene selv må ta skylden for tragedien.

– Dersom de hadde fulgt instruksjonene, ville slike ulykker ha vært unngått, sier han til TV-stasjonen Al-Ekhbariya.

Voldsom hete

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Saudi-Arabia brøt panikken ut da et stort antall pilegrimer møttes i et veikryss i Mina, den gedigne teltleiren som er opprettet rundt 5 kilometer øst for Mekka for å gi pilegrimer tak over hodet.

– Den voldsomme heten og det at mange av pilegrimene var utmattet, bidro til det høye antallet ofre, sier general Mansur al-Turki. Det var 46 varmegrader i Mina torsdag.

Manglende kunnskap

Pilegrimer som var vitne til kaoset mener imidlertid at saudiarabisk politi må ta sin del av skylden og hevder at dårlig opplæring og manglende språkkunnskap gjorde at de ikke greide å kommunisere med de mange utenlandske pilegrimene.

– De har ikke peiling på hvordan de skal håndtere disse menneskene. De har ingen kontroll på menneskemengden, sier Irfan al-Alawi i Islamic Heritage Research Foundation i Mekka.

Ingen av de rundt 325 norske muslimer som deltok under årets hajj i Mekka skal være blant de omkomne eller skadde. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.