*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

22.juli-kommisjonen vil komme med båte nye og kjente merknader mot myndighetenes håndtering av terrorangrepene i fjor. Foto: Roald, Berit

Når 22. juli-kommisjonen legger fram sin rapport førstkommende mandag, vil den komme med en knusende dom over norsk politi. Kritikken ramme både regjeringen og enkelte tjenestemenn.

13.08.12 04:31

Ifølge VGs opplysninger vil ikke tjenestemennene som får kritikk bli navngitt i rapporten, som etter avisens opplysninger vil ramme politiet spesielt hardt.

Rapporten vil avsløre svikt på svikt fra systemer, manglende teknologi og rammevilkår, dårlig ledelse og beslutningsvegring.

Nye opplysninger
Mye av innholdet vil inneholde ting som har blitt kritisert tidligere.

Men det vil også komme frem nye og hittil ukjente fakta som vil være i strid med rapportene som flere av etatene, inkludert politiet og Politiets sikkerhetstjeneste, selv har publisert.

Heller ikke regjeringen slipper unna. Kommisjonen skal ha konkludert med at samfunnsberedskapen har vært underprioritert i store deler av regjeringstiden til statsminister Jens Stoltenberg, helt siden 2005.

En av dem som får kraftigst kritikk skal være Ingelin Killengreen, som gikk av som politidirektør et halvt år før terroraksjonen. Hun blir, ifølge VG, holdt ansvarlig for de overordnede svakhetene i organisering, planverk, beredskap og bemanning.

Regjeringen holdt uvitende
Aftenposten skriver at rapporten kommer til å ta for seg dårlig terrorsikring rundt Regjeringskvartalet. Til tross for flere planer for at det skulle iverksettes tiltak, ble dette trenert og prosessen tok flere år.

Vitnene kommisjonen har snakket med er også uenig i politiets fremstilling av hvor mange båter som var tilgjengelige.

I tillegg ble riksalarmen sendt ut for sent og varslingssytemet var dårlig. Grensekontrollen kom først 45 minutter etter at riksalarmen ble slått.

Norges øverste politiske ledelse visste lite om omfanget av terrorangrepene, antall drepte ble først kjent for dem kl 01:00 neste dag, altså 23. juli, seks timer etter politi- og helsemyndighetene. Informasjonsflyten mellom Politidirektoratet, Justisdepartementet og regjeringens kriseråd var også dårlig.

Helikoptersjef fikk start-nei
I Nordre Buskerud politidstrikt var ikke nødnettet innstallert og det var dårlig eller ingen dekning på sambandet mot Beredsaksptroppen.

Ni minutter etter at bomben gikk av ringte et vitne inn til politiet med observasjoner om en «mistenkelig mann i politiuniform med pistol i hånden som forlot åstedet i en varebil med kjennemerke VH 24605». Meldingen ble ikke loggført. Kripos fikk kjennemerket på bilen først en halv time etter.

Selv om sjefen for helikoptertjenesten tilbød seg for å stille opp for å fly, fikk han beskjed at det ikke var behov for helikopter, ifølge Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.