*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig kutt i helsetilbudet til greske rusmisbrukere

Aten (NTB-DPA): Samtidig som Hellas' økonomi har vært i fritt fall de siste årene, er situasjonen for landets rusmisbrukere sterkt forverret. Sykdommer som hiv og hepatitt C blir stadig mer utbredt, men det mangler penger til behandling.

Ferske data fra greske smittevernmyndigheter viser at antall narkomane med hiv-infeksjoner ble åttedoblet i løpet av første halvår i 2011. Det meldes også om en epidemi i smittsomme infeksjoner, som hepatitt C, som er utbredt blant sprøytenarkomane.

Sparetiltakene Hellas har måttet gjennomføre som betingelse for kriselånet, har betydd omfattende kutt på helsebudsjettene. Det har blant annet ført til at helsevesenet har måttet spare på innkjøp av utstyr og medisiner. Ved KYTHEA, et offentlig helsesenter for rusmisbrukere, er det mangel på både røntgenapparater og medisiner som trengs for å behandle hiv og hepatitt C.

- Vi er ikke i stand til å gi dem behandling, det er rett og slett galskap, sier Penelope Venizelou, en lege ved senteret.

For å finansiere sitt rusmisbruk tyr mange narkomane til prostitusjon. De to siste årene har Hellas opplevd en økning på 150 prosent i antall personer i denne bransjen.

- Etter hvert som den økonomiske krisen blir verre, ser vi at stadig flere mennesker selger kroppene sine for å kunne kjøpe stoff, noe som fører til mer spredning av sykdommer, sier Eleni Marini, en psykolog som leder KYTHEAs gateprogram. (©NTB)

Annonsebilag