Rødt-leder Bjørnar Moxnes blir ikke lenger gående alene i gangene på Stortinget. Etter et brakvalg får nemlig partilederen selskap fra syv andre partifeller.

Rødt endte opp med nærmere 135.000 stemmer, og seilte over sperregrensen med en oppslutning på 4,7 prosent.

Les også: Valgresultatet i Norge

Derfor stiller Rødt sterkere enn noensinne, og flere nye kandidater vil prege politikken de neste fire årene.

De skal representere Rødt

En av dem som skal representere Rødt er Tobias Drevland Lund. Han rakk så vidt å påbegynne bachelorstudiet ved UiO, før han ble blant de folkevalgte.

Lund er bare 25 år gammel, og blir dermed den nest yngste kandidaten som skal inn på Stortinget i neste periode.

For den ferske studenten, og nå stortingsrepresentanten, vil den nye jobben medføre et enormt lønnshopp.

Les også: Norsk politikks «fetter Anton» klarte det igjen: – Har vært ekstremt heldig

Den årlige godtgjørelsen for stortingsrepresentantene er 987 977 kroner.

Regjeringsmedlemmer mottar imidlertid en årlig godtgjørelse på 1 410 073 kroner.

I forbindelse med Krf-leder Kjell Ingolf Ropstads tabbe knyttet til hans boligsituasjon på "gutterommet", har det kommet tydelig frem at politikerne nyter gode ordninger.

Les også: Dagbladet pepret siden med Ropstad-kritikk: - Økt mobilisering

Nå vil flere medlemmer av Rødt også få tilgang på disse privilegiene, samt en markant lønnsøkning for flere.

Flere erfaringer

Sammen med partileder Bjørnar Moxnes, vil andrekandidat fra Rødt Oslo Seher Aydar, også få en plass på Stortinget.

Aydar har vært en sentral stemme i partiet de siste årene, og har lang erfaring med politikk fra ungdomspartiet Rød Ungdom. Den nye stortingsrepresentanten har imidlertid ingen høyere utdanning å vise til.

- Jeg tenker at det viktigste nå, bli å jobbe for det vi har lovet i valgkampen. Det er blant annet å få ned de store forskjellene i samfunnet, men også å gjennomføre en kraftfull klimapolitikk, sier Aydar til Nettavisen.

Hun har følgende kommentar til lønnen hun nå kan se frem til med sete i nasjonalforsamlingen:

- I praksis blir det ikke noe særlig til lønnsøkning, Rødt har en ordning med partiskatt som gjør at jeg kommer til å tjene omtrent 57 000 kr i måneden før skatt. For oss er moderat lønnsnivå viktig for å unngå å tiltrekke oss folk som vil bli politikere for egen vinnings skyld, i tillegg til at avstanden mellom toppolitikere og den jevne lønnstaker ikke må bli for stor. Rødt mener lønnsnivået for stortingspolitikerne er for høyt, og har gjentatte ganger foreslått moderate kutt i håp om å få flere partier med oss. Forslagene har stort sett kun fått Rødts stemmer.

Bedre politikk for barn

En som derimot har en lang liste over ulike utdanningsløp, er 1. kandidat fra Sør-Trøndelag Hege Bae Nyholt.

Nyholt har blant annet en mastergrad innenfor kulturvitenskap med spesialisering i etnisitet og kjønn. I tillegg har hun en videreutdanning som barnevernspedagog, og har til nå jobbet i barnehage.

På bakgrunn av erfaring og kompetanse, vil Nyholt blant annet jobbe for å utvikle flere områder innenfor oppvekstsektoren. Hun legger til at barneomsorgen er noe som har engasjert henne lenge.

- Jeg har vært tydelig på at min styrke er at jeg kommer rett fra arbeidslivet. Altså rett fra det berømte gulvet, sier Nyholt til Nettavisen.

Til nå har både Aydar og Nyholt hatt en årlig inntekt på nærmere 400 000 kroner. De ferske stortingsrepresentantene vil derfor oppleve mer enn en dobling i lønn.

Folkevalgte Rødt-politikere betaler imidlertid partiskatt, noe som gjør at de ikke mottar like høy lønn som andre stortingsrepresentanter. Dette er noe partiet mener flere partier burde begynne med.

Det samme gjelder store deler av de andre nye representantene i stortingsgruppa til Rødt.

Stortinget vil bestå av blant annet Mímir Kristjánsson - et kjent fjes for mange.

Det samme gjelder nestleder i partiet, Marie Sneve Martinussen. Hun skal representere Rødt Akerhus.

De resterende representantene fra Rødt som skal inn på Stortinget er Sofie Marhaug og Geir Jørgensen - som vi vil bli bedre kjent med i politikken de neste årene.