*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig nedbør og fare for jordskred på Østlandet

Enkelte steder på Østlandet kan oppleve oversvømmelser det neste døgnet. Foto: Leserbilde

Store deler av Østlandet kan vente seg kraftig nedbør tirsdag ettermiddag og kveld. Enkelte steder kan oppleve oversvømmelser og jordskred det neste døgnet.

04.08.15 11:53

Urbane strøk på Østlandet kan få overvann fra nedbøren som er ventet det neste døgnet. Det er ventet opptil 45 millimeter nedbør. Mest nedbør ventes i Telemark, Buskerud, Vestfold, Agder og Oppland. Det mest av nedbøren kommer ved midnatt og varer noen timer utover natten.

- Områder hvor det blir mye nedbør lokalt og som er asfaltert, kan få overvann dersom avløpet ikke er renset. Dette kan ramme kjellere og underetasjer dersom man er uheldig, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

NVE varsler om faren for mindre lokale jordskred i Telemark, Oppland, Vestfold og Buskerud tirsdag.

- Vi oppfordrer folk til å rense stikkrenner, vannrenner og takrenner, slik at vannet ikke lager nye vannveier, sier Ingeborg Kleivane Krøgli, vakthavende hydrolog på flomvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Regnet ventes å avta fra og med natt til onsdag.

Kaldeste juli-været siden 1996
Juli har vært den kaldeste måneden her til lands siden 1996. Likevel var det små avvik, og månedstemperaturene lå bare 0,7 grader under normalen.

Juliværet i år var preget av nattefrost i Hordaland og den kaldeste badetemperaturen på 18 år langs sørlandskysten.

– Grunnen til at mange er misfornøyde i år, er nok at vi hadde en fantastisk varm juli i fjor. Sammenlignet med den, har årets juli vært svært kjølig, forklarer klimaforsker Jostein Mamen.

Normaltemperatur i juli er kjølig og da blir ikke avviket stort.

Selv om det ikke har vært tropenetter eller varmerekorder har flere steder i Norge fått fine dager innimellom. Den høyeste temperaturen ble målt 2. juli i Meråker, der gradestokken viste 31,4 grader pluss, ifølge Yr.no.

Den kaldeste temperaturen var i Finnmark som fikk det kjøligste været siden 1989, 3 grader over normalen i snitt. På den positive siden har det også vært 25 prosent mindre nedbør enn vanlig flere steder i Finnmark.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.