*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig nedbør og lyn forårsaker store skader

Gjensidige har registrert rundt 80 skader som følge av vann og lyn sist helg. Foto: Gjensidige

De siste årene har lynskader kostet to milliarder kroner. Sist helg fikk Gjensidige inn nærmere hundre lyn- og vannskader.

- Vi har nå registrert nærmere 80 skader i helgen, fordelt jevnt på vann og lyn, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige forteller at lynskader utgjør en stadig større andel av forsikringsakene knyttet til vær. Foto: Gjensidige

Kraftig nedbør og lyn har ført til flere hundre skader den siste tiden. Kjeller fylt med vann utgjør en stor andel av skadene.

- Men mye elektronikk har blitt ødelagt som følge av lyn, forteller han.

Han forteller at det typisk er snakk om skader på elektrisk anlegg, varmepumper og vannpumper.

- Snittkostnaden på denne typer skader ligger på fra 25.000 til 30.000 kroner.

Les mer: Mye regn i hele landet denne uken

Lyn utgjør en stadig høyere andel

Lynskader utgjør en økende andel av brannerstatningene for forsikringsselskapene. Årsaken er at vi bruker stadig mer elektronikk.

De siste ti årene er 2 milliarder kroner betalt ut i erstatning som følge av lynskader. Anslagsvis skjer 70 prosent av skadene i juni, juli og august.

- I verste fall kan lynet starte boligbranner, men hardest går det som regel utover elektrisk utstyr som er koblet til el-nettet, sier Rysstad.

Les mer: Danske meteorologer: - Tørt og varmt vær i hele Nord-Europa frem til september

Over 300 skader per år

Gjensidige antar at det er mellom 300 og 400 skader som følge av uværshelgen. Gjensidige forteller til Nettavisen at det er omtrent like mange lynskader som vannskader.

- Dette er tall samlet for hele forsikringsbransjen. Av erfaring vil det komme en del skademeldinger i løpet av de nærmeste dagene.

Det er stort sett boliger i Akershus som er blitt rammet av vannskader og lynskader. I Oslo og Buskerud er det også opprettet en del saker på skader som følge av lyn. En gjennomsnittlig lynskade koster rundt 40.000 kroner.

- Vannskader koster rundt 50.000 kroner i snitt. Når det blir en lynskade er ofte omfanget mer betydelig enn før på grunn av den fintfølende elektronikken som norske hjem er proppfulle av, sier han.

Les mer: Meteorologene advarer: Venter svært kraftige vindkast

Gode råd

Han råder folk til å ta ansvar for egen brannsikkerhet og få en el-installatør til å installere overspenningsvern i sikringsskapet.

- Kjøp FG-godkjente pluggvern som settes direkte i stikkontakten. Fryser, Tv kan også plugges i dette vernet. Skal du på ferie eller vet det er fare for tordenvær. Trekk ut stikkontakten på småelektronikk, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag