*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig økning i svineinfluensasyke ved Ahus

Foto: MICHAEL BUHOLZER (REUTERS)

Ved Ahus har det vært en kraftig økning i antall pasienter med påvist svineinfluensa den siste tiden.

02.01.13 21:25

Lørenskog/Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Siden Ahus i Lørenskog kommune begynte å teste pasienter for influensasmitte 1. november, er det påvist smitte i 181 prøver. Av disse har 98 testet positivt etter 20. desember og 22 av dem igjen fikk påvist svineinfluensa nyttårsaften.

– I tillegg kommer cirka 10-20 prosent av dette tallet i form av andre influensaer som sesonginfluensa og influensa type B. Det har vært påfallende mye av det også. Det er en type influensa som vi regner opptrer mer sporadisk og ikke bare i epidemier. Men det ser ut som om den også opptrer epidemisk nå, sier overlege Jan-Erik Berdal ved infeksjonsavdelingen på Ahus til NTB.

Hissig variant
Berdal anser at den situasjonen vi nå har, er som forventet når en influensaepidemi slår inn for fullt.

– Det varierer hvor hissige de er, influensaene som kommer årlig mellom desember og mars. Mitt inntrykk er at årets er nokså hissig, men en av grunnene til at vi stiller så mange nøyaktige diagnoser, skyldes at vi har fått mye bedre metoder å stille diagnosen på og at vi tester veldig mye, sier overlegen.

Det er ikke nok å vaksinere seg mot influensa én gang.

– Dette viruset endrer seg raskt. Det kan forandre seg så mye fra et år til et annet at en del av vaksineeffekten forsvinner. Det kan være en forklaring på denne epidemien. I motsetning til meslinger og røde hunder, kan du ikke vaksinere deg mot influensa en gang for alle.

Bevegelig mål
Jan-Erik Berdal sier at et problem med influensaen er å skille de som har testet positivt og allerede er skrevet ut fra sykehuset, fra dem som er innlagt.

– Dette er et bevegelig mål siden øyeblikksbildet endrer seg hele tiden. Men vi snakker uansett om et betydelig antall pasienter, sier overlegen.

Selv om sykehus over hele landet merker en kraftig økning i antall pasienter med influensa etter nyttår, avviser Folkehelseinstituttet at det er snakk om en pandemi.

Folkehelseinstituttet har foreløpig ingen tall for situasjonen i hele Norge etter nyttår.

– Det er for kort tid etter nyttår til at våre systemer er helt oppe, forklarer avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

FHI venter på rapportering fra 201 legekontorer over hele landet. De vil melde inn hvor mange pasienter de har møtt med influensa. Videre har instituttet også avtaler med 50 leger som sender inn smitteprøver til analyse.

– Blir ingen pandemi
Ekspertene spår at toppen på årets influensasesong ikke vil bli nådd før lenger ut i januar, men Rønning avviser at det vil bli snakk om noen pandemi av svineinfluensa slik en fryktet i 2009.

– En pandemi er en influensasykdom som skyldes et virus med nye egenskaper som innebærer at alle kan få det fordi ingen har immunitet. Dette er ikke tilfellet med svineinfluensa, som vi første gang så for tre år siden og som mange er vaksinert mot, forklarer Rønning.

Bli hjemme
Hun sier videre at mange vil bli smittet i løpet av vinteren selv om de er vaksinert, men at man unngår alvorlig sykdom med en viss immunitet mot viruset. Derfor er det først fremst risikogruppene som barn og eldre som følges spesielt når årets influensautbrudd kommer for fullt.

– Når skal man gå til lege?
– Det er ikke grunn til å gå til lege for å spørre om man har fått svineinfluensa. Det tar flere dager å analysere slike prøver og de fleste vil bli friske før de får vite om de eventuelt hadde svineinfluensa, svarer Rønning.

Frykter press
De som derimot føler seg veldig syke, sykere enn ellers, og som har vondt i brystet og vanskelig for å puste, bør oppsøke lege. Imidlertid er det mange flere som oppsøker helsevesenet og som er engstelige etter at en 11 år gammel gutt fra Telemark døde av svineinfluensa i romjulen.

– Mediefokuset og det at 11-åringen døde har ført til at flere oppsøker lege. Det øker trykket på helsevesenet i en allerede presset tid. Helsevesenet er ikke konstruert for å håndtere mange henvendelser om hva slags influensa folk kan ha, sier Rønning.

Folkehelseinstituttet har registrert tre virus i år; Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset, som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag