RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig oppgang for kronekursen

Sist oppdatert:
Kronekursen styrker seg kraftig både mot euro og dollar. DnB NOR Markets mener det er oljeprisen som har skylden mens NHO ber Norges Bank være forsiktige med renten. Les mer her:
Kronekursen har steget hele 5 øre mot euro i løpet av dagen, en bevegelse som i valutamarkedet betegnes som betydelig.

I skrivende stund er kursen på euro 7,80 kroner, mens dollarkursen er 6,43 kroner.

Knut A. Magnussen, analytiker i DnB NOR Markets forklarer oppgangen i kronekursen med den sterke oljeprisen. I løpet av påsken nådde oljeprisen 70 dollar fatet etter frykt for situasjonen i Iran.

- Det er ikke noe nytt at den går sterkere. Vi har sett den tendensen den siste tiden. Den mest i øyenfallene grunnen er at oljeprisen når nye rekorder. Rentemessig ser vi at det trekker oppoverm men det er også et internasjonalt fenomen. Norske renter er nesten nede på tyske nivåer, sier Magnussen som mener at man ikke kan trekke inn renteoppgang eller spekulasjon rundt det som årsak til at kronen styrker seg onsdag.

NHO ber Norges Bank være forsiktige

- En så sterk kronekurs skaper voksende utfordringer for store deler av norsk eksportindustri, sier NHO-direktør for næringspolitikk Petter Brubakk til NA24 iMarkedet.

Han oppfordrer Norges Bank til å vise varsomhet med rentesettingen fremover.

- Partene i lønnsoppgjøret har så langt levert resultater som er mer moderat enn hva Norges Bank i sin inflasjonsrapport har lagt til grunn. Også Regjeringen ønsker å medvirke til en konkurransedyktig norsk krone gjennom en restriktiv bruk av oljepenger. Kroneutviklingen den siste tiden har redusert mulighetene for at Norges Bank kan øke renten før sommeren, sier Brubakk.

- Kroneoppgang intet hinder

Magnussen mener at Norges Bank allerede er svært forsiktige.

- Norges Bank er allerede svært forsiktige og har hele tiden et øye på kronekursen. Dette er ikke bare av hensyn til eksportindustrien, men også for å få inflasjonen opp. Vi tror Norges Bank vil følge sin strategi, sier Magnussen til NA24 iMarkedet.

Han trekker også frem at det er typisk at norske kroner går litt i bølger, og tror den siste tidens oppgang er av vedvarende karakter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere