RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig oppgang i rigglønnsomheten

Sist oppdatert:
Rigglønnsomheten har gjort sitt største byks hittil i år med en oppgang på 11,1 prosent fra oktober til november. Mexico-gulfen og Nordsjøen leder an i raterallyet
Det viser den månedlige SCORE-indeksen som utarbeides av riggselskapet GlobalSantaFe.

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

Den globale SCORE-indeksen steg hele 11,1 prosent i november viser tallene fra GlobalSantaFe, det største hoppet i rigglønnsomheten hittil i oppgangskonjunkturen. SCORE_indeksen ligger nå hele 32,2 prosent over samme periode i fjor, og 120 prosent over nivået for fem år siden.

Det er Mexico-gulfen som fører an i den siste månedens opptur med et løft på hele 16,3 prosent til 53,6. Det er 46,8 prosent over samme måned i fjor.

Nordsjøen logger en økning på 10 prosent i november til 53 etter et hopp på over 11 prosent i oktober. Ratene i Nordsjøen ligger dermed 36,3 prosent over november i fjor.

Det er de halvtnedsenbare boreriggene, semi'ene som igjen er fremst i lønnsomhetsutviklingen. Semi-indeksen har globalt steget med hele 15,4 prosent i november til 48,2, en økning på knappe 49 prosent fra i fjor.

I Vest-Afrika steg lønnsomheten med 6,7 prosent til 53,4 i november, mens de i Sørøst-Asia steg mer moderate 2,4 prosent til 54. Oppgang i disse to markedene er kun 10,7 og 9,2 prosent det siste året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere