RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig oppjustering av "Call-on-OPEC"

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet oppjusterer nå kraftig behovet for olje fra OPEC, det såkalte "Call-on-OPEC" som er viktig indikator på etetrspørselsbehovet for supertankere. Les mer her
Det kommer frem i marsrapporten til analyseavdeling Energy Information Administration (EIA) i det amerikanske energidepartementet.

Bakgrunnen for den kraftig oppjusteringen av "Call-on-OPEC" er oppjustert vekst i Kinas oljeetterspørsel og lavere forventninger til produksjonsøkningene utenfor OPEC. Les mer: Kraftig oppjustering av kinesisk oljeetterspørsel

EIA ser nå et gjennomsnittlig "call-on-OPEC" på 30 millioner fat pr. dag i 2005, mens prognosen i februarrapporten lød på 29,2 millioner fat i snitt.

Prognosen for 2006 er også kraftig oppjustert og lyder nå på 30,8 millioner fat pr. dag, opp fra 29,8 millioner fat i rapporten for en måned siden.

Oppjustering er i tråd med det Frontline hevde på sin resultatpresentasjon i slutten av februar, hvor de la frem alternative anslag som lå godt over både EIA og det Internasjonale Energibyrået IEAs prognoser.

Produksjonen økte

Ifølge EIAs tall økte OPEC-10 produksjonen i februar med omkring en halv million fat pr. dag sammenlignet med januar. OPEC-10 produksjon lå på 27,84 millioner fat i februar, mens Iraks produksjon er anslått til 1,9 millioner fat pr. dag.

Med en total OPEC-produksjon på 29,6 millioner fat pr. dag i februar hadde kartellet tilgjengelig overskuddskapasitet på mellom mellom 1,1 og 1,6 millioner fat pr. dag i måneden, hvor av så godt som alt ligger i Saudi Arabia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere