RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig oppjustering av kinesisk oljeetterspørsel

Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet oppjusterer nå kraftig Kinas etterspørselsvekst og dette gjør at de ser høyere oljepriser og etyetrspørselsvekst fremove
Det går frem av den seneste månedsrapporten til det amerikanske energidepartementets analyseavdeling EIA.

Bakgrunnen for den kraftige oppjusteringen av etterspørselsveksten i Kina er et manglende fall i drivstoffbruken til kraftproduksjonene.

Det var ventet at Kinas oljeetterspørselsvekst skulle falle av betydelig i år fra fjorårets enorme tempo siden det bygges nye kraftverk, og behovet for dieselbaserte kraftgeneratorer skulle falle. Kraftmengel ser imidlertid ikke ut til å bli dekke opp av de ny blant annet vannkraftbasert elektrisitetsverkene, og dette gjør at kraftmarkedet i Kina forblir stramt, ifølge EIA.

Dette gjør at EIA nå forventer at Kina alene vil øke etterspørselen etter olje i år med 800.000 fat pr. dag. EIA hadde i sin forrige prognose en vekst på 600.000 fa pr. dag, mens kina i fjor økte etterspørselen etter olje med 1 million fat pr. dag.

- Den sterke etterspørselen sammen med et mer pessimistisk anslag for veksten i oljeproduksjonen utenfor Organisasjonen av petroleums eksporterende land, OPEC, vil holde oljemarkedet stramt med pristopper gjennom 2006, sier analytiker Erik Kreil i EIA i en kommentar til tallene.

Oppjustert oljeprisanslag

EIA har på bakgrunn av de nye analysene også hevet sitt anslag for oljeprisen gjennom 2006. Nå forventer EIA at referanseoljen WTI vil bli handlet på midtre til høyere deler av 40 dollartallet.

- Mye av dette er som følge at den kinesiske etterspørselen fortsatt er sterk. Så lenge etterspørselen ikke faller med 1 million fat pr. dag, vil ikke markedet løsne, sier Kreil til Dow Jones Newswires.

Etterspørselsprognosen

EIA forventer nå en etterspørselsvekst på rundt 2 millioner fat både i 2005 og 2006, som er langt raskere enn veksten i produksjonen utenfor OPEC. Anslaget for 2005 representerer en økning på 200.000 fat pr. dag fra forrige anslag, og det forventes nå at verden i snitt vil forbruke 84,7 millioner fat pr. dag i år.

Anslaget for produksjonsveksten i 2005 utenfor OPEC har EIA justert ned fra 900.000 fat pr. dag i begynnelsen av februar til 600.000 fat pr. dag i den nye rapporten. I 2006 ser EIA nå en vekst på 1 million fat, ned fra 1,5 millioner i forrige anslag.

EIA forventer på denne bakgrunn fortsatt stor sensitivitet i oljeprisen, spesielt for lettolje som WTI og Brent, som raskt kan stige over 50 dollar fatet, slik den har gjort de siste par ukene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere