Kraftig regnvær på Østlandet gir overfylte kjellere og flom i veibanen

Store nedbørsmengder:

Ekstreme mengder vann sperrer veien ved Langekil på Vesterøy. Biler fraktes over med lastebil. Foto: Elisabeth Skovly / Fredrikstad Blad

Ekstreme mengder vann sperrer veien ved Langekil på Vesterøy. Biler fraktes over med lastebil. Foto: Elisabeth Skovly / Fredrikstad Blad

Store nedbørsmengder på Østlandet søndag skaper problemer. Ved Langekil i Hvaler kommune måtte biler hjelpes over vannmassene.

11.11.18 23:51

Det meldes om flere oversvømmelser, både i kjellere og veier søndag. Brannvesenet sørøst som dekker Follo, Østfold og Romerike har hatt så mange oppdrag, at de har sett seg nødt til å be folk om tålmodighet.

Les også: Datoene for når vinteren starter i Norge

- Vi ber om at publikum er tålmodige. Brannvesenet er ute på flere oppdrag, skriver Øst 110-sentral på Twitter tidlig søndag formiddag.

Tidligere på dagen var politiet også ute og advarte om farlige kjøreforhold.

– Det har vært mye regn den siste tiden, som har ført til mye vann i flere elver og bekker. Enkelte steder er det mye vann i veien. Kjør forsiktig og ha en riktig god dag, skrev politiet i Sør-Øst på Twitter.


Omtrent samme advarsel lød fra Vegtrafikksentralen Sør.

– Vi oppfordrer bilistene til å kjøre forsiktig, der det har kommet mye nedbør de siste dagene og det er fare for vannplaning og overvann på veiene. Senk farten og kjør forsiktig, meldte de på Twitter.

Les også: Ny yr-tjeneste viser om nedbøren er på vei mot deg

Fraktet over vannmassene med lastebiler

Like etter klokken 20.00 blir det meldt at Fylkesvei 108 ved Langekil på Vesterøy i Hvaler kommune er åpen igjen etter syv timer. Her har biler blitt stående fast i veien på grunn av de høye vannmassene. Ifølge Fredrikstad Blad har det søndag kveld vært jobbet på spreng med å frakte personbiler over vannmassene som stenger veien.

- Vi frakter personbiler med hjelp av lastebiler. Det tar lang tid, men vi får se hvor lenge vi holder på, sier leder av samfunnsikkerhet og beredskap, Jan Richard Aspheim til avisen.

Vannmassene skal ha vært 60 til 70 centimeter på det høyeste, skriver Fredrikstad Blad, nå ledes vannet bort, men det meldes ifølge avisen om stort kaos av biler som tidligere på kvelden har parkert og forlatt på stedet.

Ekstreme mengder med vann sperrer veien ved Langekil på Vesterøy. Foto: Elisabeth Skovly / Fredrikstad Blad

Fylkesvei 382 Leirsund bru i Skedsmo er stengt, grunnet høy vannstand i elva Leira. Brua ble stengt klokken 21 søndag kveld. Det er omkjøring om Frogner, skriver Skedsmo kommune på sine nettsider

Fylkesvei 44 i Skien i Telemark er nå åpen igjen etter flom, melder Vegtrafikksentralen Sør på Twitter. De fikk tidligere søndag flere flere meldinger fra bilister som hadde passert strekningen, før de fikk sendt ut mannskap.


– Jeg tør ikke si hvor mye vann det var, men på det høyeste var det for høyt til å passere. Grensa er på 20 centimeter, sier trafikkoperatør Anne Lande ved Vegtrafikksentralen Sør til Telemarksavisa.

Riksvei 3 ved Evenstad i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen er også stengt på grunn av jord- og skredfare i forbindelse med veiarbeid på stedet. Modulvogntog bes i stedet om å kjøre E6, mens det ellers er omkjøringsvei på fylkesvei 607 mellom Koppang og Rena.

I forkant av helgen sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel på grunn av store nedbørsmengder på Østlandet. De varslet mellom 80 og 120 millimeter nedbør i Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Oppland.

Samtidig understreket de at det ville være lokale forskjeller.

– Noen vil få mye nedbør og andre litt mindre. Det vil også regne på Vestlandet, og da kanskje mest i Rogaland, sa vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

Regnværet er forventet å fortsette i løpet av søndag og natt til mandag, og ventes først å gi seg tidligst mandag morgen.

Atle Rønning, som er vaktleder hos Øst 110-sentralen råder folk som sliter med oversvømmelser om å skru av sikringen.

– De som får vann inn kan prøve å demme opp med håndklær eller klær, og slå av sikringen til kjelleren. Vann og strøm er en dårlig kombinasjon, sier vaktleder hos 110-sentralen, Atle Rønning til RB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.