RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig snøsmelting kan gi storflom

Foto: Heggelund, Jan Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Flomvarsel for Sør-Norge er sendt ut.

Det er meldt vedvarende varmt vær i Sør-Norge de nærmeste dagene. Dette vil føre til kraftig snøsmelting og vannføringsøkning i vassdrag hvor det fortsatt ligger mye snø, det vil si i fjellområdene fra nord i Agder til sør i Sør-Trøndelag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på sine nettsider.

- Det kan bli flom i vassdrag hvor det fortsatt ligger snø, helt fra nord i Agder til Sør-Trøndelag, melder vakthavende hydrolog ved NVE, Erik Holmqvist.

Sjekk været her

I Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ventes vannføringer opp mot 10-årsflom. Her er det de store vassdragene som er mest utsatt. I resten av varslingsområdet ventes vannføringer opp mot 5-årsflom. Vannføringen ventes å kulminere i løpet av lørdag – mandag. På Sørlandet og Østlandet ventes ikke flomvannføringer i nedre deler av de større vassdragene.

Det er ventet lite nedbør i prognoseperioden. Endring av temperatur- og/ eller nedbørprognosene vil ha betydning for vannføringen i dagene fremover.

Vær forsiktig til fjells
Skal du tilbringe pinsen til fjells kan du nyte sommerdagene som planlagt. Men ta alle forholdsregler, melder yr.no

- Man bør nok være forsiktig med å krysse flomstore elver i fjellet i pinsen og spesielt kan det være farlig å krysse mer og mindre halvråtne snøbruer. Det er lite fristende badetemperaturer, sier Holmqvist.

FAKTA:

Det varsles flom når vi venter vannføring med mer enn 5 års gjentaksintervall. Det varsles stor flom når vi venter vannføring med mer enn 50 års gjentaksintervall. Et flomvarsel er ikke nødvendigvis et varsel om skadeflom. Varselet følges opp så lenge flomsituasjonen varer, med "Melding fra NVE". Også ved andre spesielle situasjoner i vassdragene sender NVE ut "Melding fra NVE".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere