RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig tyfon truer Filippinene

Filippinske myndigheter stenger skoler, stanser fergeavganger og evakuerer tusenvis av mennesker i det tyfonen Melor nærmer seg øylandet.

Det er ventet at tyfonen vil nå land på sørspissen av hovedøya Luzon mandag kveld lokal tid. Det har ført til at myndighetene har stengt skoler og kontorbygninger midlertidig. Omtrent 8.000 mennesker står fast i havner etter at kystvakten har stoppet all fergetransport og fisking sentralt i landet.

Natt til mandag økte Melor i styrke etter å ha blitt målt til en storm i kategori 2, og tyfonens vindstyrke var på drøyt 40 meter i sekundet. Den befant seg da rundt 200 kilometer utenfor for øya Samar på østkysten.

Uværet beveger seg i en lignende rute som Haiyan, tyfonen som krevde nær 8.000 menneskeliv da den traff landet i 2013. Men det er ikke ventet at Melor vil ramme like hardt.

– Melor er en veldig kompakt tyfon. Det gjør at den mest ødeleggende effekten kun vil forekomme i nærheten av stormens senter, sier meteorolog Adam Douty til Reuters.

– Men selv om Melor ikke vil ramme landet som en supertyfon, slik man først fryktet, er det fortsatt fare for liv og eiendommer, legger han til.

Det er ventet at tyfonen vil forårsake flom, jordskred og bølger på opptil 4 meters høyde. Trolig vil det føre til at både strømforsyning og telefonforbindelse vil bli ødelagt. 20 provinser i sentrale deler av landet er fra før i stormberedskap på grunn av kraftige vinder og mye regn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere