– Bent Høie oppfører seg jævlig snurt, barnslig og sur, tordner SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Etter Stortinget bestemte seg for å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet, var Bent Høie tydelig oppgitt på opposisjonen.

– Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholservering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespredningen, sa Høie etter vedtaket.

SV-toppen er forbanna etter helseministerens håndtering av Stortingets vedtak. I Stortinget ble det vedtatt at det skal åpnes opp for skjenking i områder med lav smitte. Men helseministeren bestemte seg for å skyve beslutningen over til kommunene, og var ikke interessert i at regjeringen skulle bestemme det.

– Det som var vedtaket i går var at i de områdene med lav smitte skulle det åpnes opp. Jeg har talt opp 100 kommuner hvor det ikke er smitte. Det må være sammenheng mellom smittesituasjon og tiltak.

– Hva burde Høie gjort?

– Han burde fulgt opp det nøyaktig slik Stortinget vetok det. At man åpner opp der det er lav smitterate, sier Knag Fylkesnes.

Høie fyrte tilbake med at Stortinget hadde påtatt seg ansvaret dersom smitten skyter i været som konsekvens av vedtaket.

Les også: Her er Frps tilleggskrav: – De som vil lure oss, finner andre smutthull enn Svinesund

– Ja, vi påtar oss ansvar. Men da må vi få det ansvaret vi faktisk har fått. Han legger på oss mye mer. Det Bent Høie gjør er å fjerne bestemmelsen for hele landet, som en slags hevnaksjon mot hele landet, sier han.

Knag Fylkesnes trekker frem enkelte kommuner som er frustrerte. Som for eksempel Gamvik kommune i Finnmark, hvor det knapt har vært smitte i løpet av hele koronapandemien.

Les mer: Heftig krangel etter Frp avslørte krisetiltak: – Smålig

– De har lojalt stilt opp. Men alle tiltakene tar utgangspunkt i Oslo. Det er en form for Oslo-arroganse, sier han og legger til:

– Hvis smitten hadde konsentrert seg rundt Trondheim, hadde det ikke vært knallharde tiltak i Oslo. Dessverre er det så enkelt.


– Når så mange sliter, er det skjenkeforbudet som bør være første prioritet?

– Nei, det er det ikke. Men det er en del av det. Det som pågår nå er at Bent Høie er livredd for at andre skal stjele showet i håndteringen av pandemien, og dermed setter de et veldig høyt nasjonalt nivå på smittevern. Men det er ikke bare regjeringen som er i stand til å vurdere dette. Kommunene har vært dyktige hele veien, sier han.

Les også: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering