En promovideo for kveldens Debatten-sending har skapt reaksjoner på sosiale medier.

– Barn ned i 7-årsalderen kan skifte kjønn i Norge. Ungdommer kan troppe opp alene hos fastlegen og få hormoner som gir skjeggvekst og mørk stemme. Ordet «kvinne» skal erstattes i loven og bli til «den som føder barn», sier Solvang i videoen, som er lagt ut på Facebook og Instagram.

En av dem som reagerer er tidligere SNU (Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom)-leder og fagrådgiver i Skeiv Ungdom, Sol Stenslie.

Hun reagerer på researchen gjort av Debatten-redaksjonen.

– Solvang står regelrett og sprer konspirasjonsteorier og løgner på Facebook om kjønnsinkongruens. Skal ikke NRK være et seriøst medium med seriøse journalister? Lavmål, skriver Stenslie på Twitter. Innlegget har blitt likt og delt av flere hundre brukere før kveldens sending.

Programleder Solvang svarer på all kritikken under.

– Sprer løgner

Stenslie sier til Nettavisen at Solvang sprer tre løgner, og alle tre finnes i sitatet ovenfor.

Når det gjelder barn ned i 7-årsalderen, så er ikke dette et kjønnsskifte det er snakk om, men pubertetsblokkering, sier Stenslie:

– Og selv det er noe som skjer ekstremt sjelden, kanskje et titalls personer i Norge under 15 år. Det er ikke lett å få til. Det høres ut som at man tar et lite barn og kutter av dem tissen, eller lager en ny. Det er ikke tilfelle. Man forhindrer bare at barnet går gjennom en pubertet i det kjønnet de føler de ikke har, sånn at de slipper å gå gjennom to puberteter, sier Stenslie til Nettavisen.

Denne saken ble publisert rett før sendingen startet. Etter Debatten har Solvang tatt kontakt med Nettavisen.

Solvang forklarer først setningen «Barn ned i 7-årsalderen kan skifte kjønn i Norge»:

– Det kan misforstås. Det jeg mener er at man kan endre juridisk kjønn. Så jeg skulle lagt til «juridisk», så det ikke ble en misforståelse, sier Solvang.

Det samme sa Stenslie før sendingen. Hun viste til at man kan endre juridisk kjønn, men at det ellers kun er pubertetsstoppende behandling som gjelder for barn og unge, sa Stenslie, og viste til Oslo Universitetssykehus sine sider.

At man som ungdom kan gå til fastlegen og få hormoner stemmer heller ikke, sier Stenslie.

– Det har ikke legene lov til i Norge. Du får kun hormoner om du går til Rikshospitalet, som er den eneste offentlige instansen der du kan få kjønnsbekreftende behandling.

Her viser Solvang, etter sendingen, til en av deltakerne i Debatten, nemlig Ingun Wik, avdelingsleder ved Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HIK).

– Og hun bekrefter at de gir hormoner til ungdommer. Så ikke Rikshospitalet. Man trenger ikke komme inn i kverna med utredning på Rikshospitalet. Det er poenget med fastlegesetningen, og informasjon som vi fikk i bakgrunnssamtaler med dem, sier Solvang, og viser til en artikkel i Sykepleien der det samme kommer frem.

Mor, kvinne og fødeforelder

At ordet «kvinne» skal byttes ut stemmer ikke, sa Stenslie også før sendingen.

Her henviser hun til et innlegg Skeiv Ungdom har publisert, i forbindelse med at diskusjonen gikk sist.

– Det var et forslag fra utvalget som utredet en ny lovhøring som sa at man vurderte dette, men at man hadde konkludert med at det ikke var lurt. Det er aldri nevnt et eneste sted i den lovhøringen. Også er det blitt spredt rundt som en sannhet for hele Norge, at man skal fjerne ordet «kvinne» i norske lover, men det stemmer ikke. Det er en myte som vandrer. Derfor er det frustrerende at NRK, som skal være et seriøst medie, og Solvang, sprer løgnene som vi har forsøkt å debunke, sier Stenslie.

Her reagerer Solvang sterkt:

– Her er det hun som lyver. Det er to forskjellige paragrafer. Den ene går på om «mor» skal fjernes, og erstattes med fødeforelder. Den andre, den jeg sikter til, er ordet «kvinne» – ikke mor, sier Solvang, og viser til at regjeringen vil innføre dette.

– Jeg kunne ha sagt regjeringen vil, men jeg tok det for gitt at de fleste visste at den loven ikke var vedtatt, men hvis regjeringen får flertall så blir det sånn, sier Solvang.

Han viser til følgende utredning.

Her står det:

«Utvalget vurderer at det ikke er nødvendig at bestemmelsen viser til «kvinnen» som føder barnet, men at det heller skal vises til «den» som føder barnet. Bestemmelsen vil da inkludere de juridiske menn som føder barn.»

Mer kritikk – Solvang svarer

En som reagerer på Instagram, og som fikk svar før sendingen av Solvang selv, er Ingerid Oppedal Dowerdock:

– Ekstremt skuffet over at du presenterer er så betent tema på denne måten Solvang. Den lettvintheten du forteller om samsvarer ikke med virkeligheten. Realiteten er at denne gruppen blir dårlig ivaretatt i helsevesenet, og de må vente i årevis for å få hjelp. Jeg håpet en debatt hos deg ikke ville bygge oppunder den dehumaniserende debatten om transpersoner som pågår for tiden. Men nå er jeg usikker, skriver Dowerdock, som kaller seg for «brillepedagogen» på sosiale medier.

Nettavisen har vært i kontakt med Dowerdock, og fått lov til å bruke innlegget.

– Jeg vet hvor skadelig «transdebatten» er, og ser hvilken negativ effekt den har på mennesker jeg er glad i. Transpersoner blir fremstilt som farlige, og konstruerte problemstillinger som «hva med peniser i damegarderoben!» eller at de vil sone i kvinnefengsel med mål om å voldta damene der. Det er så absurd! skriver Dowerdock, og legger til:

– Transpersoner blir utsatt for vold og hets i stor grad. Og selvmordsstatistikken er skyhøy.

På Instagram har Solvang svart Dowerdock:

– Av alle temaer vi kan velge, er dette ikke blant de mest behagelige. Det er sånne reaksjoner som din som bidrar til at jeg helst skulle latt være, men du får se sendingen, jeg skal gjøre mitt for at ditt perspektiv kommer fram, skriver Solvang noen timer før Debatten.

Om «peniser i damegarderoben», sier han:

– Jobben min er å speile det ordskiftet som faktisk pågår. Og ulykkeligvis så handler det om peniser i damegarderoben, til en viss grad, avslutter Solvang overfor Nettavisen.

Både Stenslie og Dowerdock var fornøyde med Solvang i selve sendingen, men hyllet spesielt likestillingsminister Trettebergstuen. Les mer om det her.