Sykehjemsetaten i Oslo har gjort endringer i de tradisjonsrike kjøttkakene som serveres til de eldre ved byens mange sykehjem, og slikt blir det bråk av.

«Som et ledd i utviklingen mot økt bærekraft i vid forstand, testet etaten mot slutten av året å erstatte deler av kjøttdeig med linser i kjøttkaker, slik at om lag 25 prosent av kjøttkaker inneholder linser», skriver etaten i sin årsmelding for 2020.

De nye kjøttkakene er blitt testet på beboerne, og testingen vil nå bli utvidet.

«Konklusjonen ble at dette nå serveres en gang per måned. Videre uttesting vil blant annet innebære å se om tilsvarende endring er mulig i farseprodukter», står det videre.

Les også: MDG-topp vil ha prissjokk på fredags-taco: – Helt ekstremt

- Må få beholde dem

En som reagerer på tuklingen med kjøttkakene, er bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp).

- Jeg tenker at de eldre bør kunne få beholde kjøttkakene akkurat som de er, og at man heller burde ha fokus på god ernæring enn vegetarmat på sykehjemmene, sier Stenersen, som er leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, til Nettavisen.

Hun mener det blir helt feil å blande inn linser i de tradisjonsrike kjøttkakene, når problemet er at mange av de eldre er underernærte.

- De eldre sliter veldig med underernæring. Hver tredje eldre er underernært, og da må man fokusere på mer enn grønnsaker og linser, sier Stenersen.

Frp-politikeren mener nøkkelen ligger i en større satsing på ernæring, slik at de eldre får et godt og variert kosthold.

- Det inkluderer også kjøtt og sesongbasert mat som inneholder gode kjøttretter, som elg og sau. Dette er jo noe mange av de eldre også er vant til i sitt kosthold fra før av, og det er jo positivt, sier hun.

Les også: Oslo-byrådet skal bruke 60 millioner på vegetarmat: - Helt spinnvilt

- Bemerkelsesverdig

- Så hva mener du byrådet bør gjøre med denne saken?

- Vi mener at man burde stoppe med forsøket, og heller fokusere på en god ernæring med et godt kosthold de eldre er vant til. La kjøttkakene inneholde det de er vant til, og ikke gjør noe annet med innholdet, er Stenersens klare beskjed.

Hun mener det rødgrønne byrådet, som består av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne (MDG) og SV, satser alt for lite på ernæring ved sykehjemmene.

- Det er bemerkelsesverdig at byrådet satser så lite på ernæring generelt på sykehjemmene, men når MDG presser på for å få økologisk mat i alle deler av kommunen, da blir det et satsingsområde, sier hun.

I januar kunne Nettavisen fortelle at byrådet fra 2022 også skal innføre et daglig kjøttfritt måltid i alle videregående skoler. Dette skal være gratis for elevene, men vil koste kommunen 60 millioner kroner de to første årene.

- Så det er helt tydelig at dette er noe der Arbeiderpartiet har resignert for MDG når det gjelder kosthold, hevder Stenersen.

Les også: Vegetarmat blir standard på julebordet i Oslo kommune: - Folk må få velge selv

Vil halvere kjøttforbruket

Byrådets målsetting er å halvere kjøttforbruket ved Oslo kommune sine institusjoner og kantiner innen 2023.

«Å spise mer variert og plantebasert er bra for helsen, naturen, dyrene og klimaet. Byrådet vil lage en handlingsplan for et mer plantebasert kosthold og betydelig redusere kjøttforbruket i Oslo», står det i byrådserklæringen fra 2019.

- Vi mener det må være opp til den enkelte å bestemme akkurat hva man ønsker å spise og kjøpe, at man kan ta egne valg og at det ikke er det offentlige som skal bestemme hva man skal spise, sier Stenersen om det.

I tillegg vil det rødgrønne byrådet innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer, og alltid tilby et fullverdig vegansk alternativ. Samt styrke kompetansen på «god plantebasert mat i kommunale virksomheter og institusjoner blant annet gjennom skolering og samarbeid om menyplanlegging».

Les også: Rasmus Hansson: - Skal kjøre min gamle dieselbil til den detter fra hverandre

Etaten: - Smaken var god

Anne-Kristin Bjerga Bjåen, direktør for kvalitet og utvikling i Sykehjemsetaten, forteller imidlertid at mange eldre liker smaken på de nye kjøttkakene.

- Kjøttkakene med 25 prosent av kjøttet erstattet med linser ble testet på en institusjon før de ble innført, med gode tilbakemeldinger. 94 prosent av de som svarte synes smaken var god eller middels, forteller Bjåen til Nettavisen.

- Har alle de eldre blitt informert om at linser har erstattet kjøtt i en del av kjøttkakene?

- Våre beboere kan alltid få vite hvilke ingredienser som er i alle middagsretter om de ønsker det. Sykehjemsetaten har ikke en rutine for å informere om alle endringer som gjøres i middagsmenyen, ukens meny er alltid slått opp eller står framme på bordet, sier hun, og legger til at de evaluerer utvalgte middagsretter regelmessig og at resultatene fra testen av kjøttkakene er helt sammenlignbar med andre retter.

- I etterkant har 25 prosent linser blitt til 20 prosent norske fababønner. Næringsinnholdet er kontrollert av kliniske ernæringsfysiologer i Sykehjemsetaten – nettopp for å sikre at verken energi- eller proteininnhold ble lavere, som igjen kan bidra til underernæring, sier Bjåen.

Les også: Sykehjem hardt ut mot sykkelplaner i Oslo: - Ingen forståelse for det

- Også i karbonader

De nye mer vegetariske kjøttkakene er nå innført permanent. Det samme gjøres også med karbonader, der 20 prosent av kjøttet blir erstattet med fababønner, ifølge direktøren.

Men hun påpeker at belgvekster er proteinrike, og at endringen av innhold i kjøttkakene hadde ingen betydning for næringsinnholdet.

- Det er også viktig å huske på at kjøttkakene serveres som ett av dagens måltider, cirka 11 ganger i året. Det har dermed ikke all verdens påvirkning på det totale kostholdet til beboerne, sier Bjåen.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Sykehjemsetaten bidrar som alle andre virksomheter i Oslo kommune for å nå Oslo kommunes mål for å redusere av utslipp av CO2, som blant annet oppnås ved å redusere bruk av kjøtt, sier hun.

Helsebyråden: - Godt av å spise mindre kjøtt

Helsebyråd Robert Steen (Ap) vektlegger at det viktigste er at de eldre får sunn mat.

- Jeg mener det viktigste er at de som bor på sykehjem får god og sunn mat, som bidrar til livskvaliteten og som de også kan kose seg med. Kjøttkaker, som i tillegg til kjøtt også inneholder bønner, står på menyen en gang i måneden på sykehjem i Oslo. Jeg hører at tilbakemeldingene fra beboerne er gode, og at mange er opptatt av å ta vare på planeten slik at familien kan leve gode liv, sier Steen, og legger til:

- Belgfrukter er dessuten fulle av næring og er godt etablert i kostholdet for mange, gjennom for eksempel ertesuppe. Folk flest i alle aldre har i dag godt av å spise mindre kjøtt. Det er bra både for helsa og for klima.