Gå til sidens hovedinnhold

Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongresskvinner

Demokratene samlet seg søndag i unison fordømmelse av det de kalte president Donald Trumps rasistiske tvitring om fargede demokratiske kongresskvinner.

Trump spilte ut rasekortet da han søndag ba fire kvinnelige kongressrepresentanter dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kommer fra, uten å ense at alle fire er amerikanske statsborgere, og at tre av dem er født i USA.

Som vanlig var det kun taushet fra republikanernes side, men tvitringen fikk demokratene til å sette til side sine interne konflikter og samle seg til en enstemmig fordømmelse av presidenten.

Les også: Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa at Trump ønsker å «gjøre USA hvitt igjen», mens Kamala Harris, en av demokratenes presidentkandidater, tvitret «La oss kalle presidentens rasistiske angrep det er: Uamerikansk».

Fire amerikanske kvinner

Trump nevnte ikke navn i sin morgentvitring, men refererte trolig til Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley. Av disse er kun Omar født utenfor USA, nærmere bestemt i Somalia. Tlaib er andregenerasjons innvandrer, født i USA, mens Pressley er svart og Ocasio-Cortez' foreldre er fra Puerto Rico, som i 120 år har vært regnet som en del av USA, der alle har amerikansk statsborgerskap.

Les også: Forsiktig start på offensiv mot immigranter uten lovlig opphold

Den siste tiden har disse representantene vært i konflikt med Pelosi om veien videre for partiet. Pelosi ønsker å begrense innflytelsen til det unge stjerneskuddet Ocasio-Cortez, som selv har svart med å anklage Pelosi for å marginalisere fargede kvinners innflytelse.

Fredag gikk Trump ut og forsvarte Pelosi da han sa at hun ikke er noen rasist. Men Pelosi var rask til å ta til motmæle og forsvare Ocasio-Cortez og de tre andre da hun søndag svarte på Trumps tvitring.

Les også: Kongressen begrenser Trumps handlerom – får ikke starte Iran-krig på egen hånd

- Hatefull retorikk

Fire demokrater som alle kjemper om å partiets presidentkandidat neste år, går også hardt ut mot Trump.

– La oss kalle presidentens rasistiske angrep for hva det er: Uamerikansk, tvitret senator Kamala Harris.

– Dette er rasistisk. Disse kongresskvinnene er akkurat like amerikanske som deg, og de står for våre verdier bedre enn du noensinne vil gjøre, sier Beto O'Rourke.

– Trump fortsetter å spy ut hatefull retorikk, forsøker å så splittelse og nøre opp under rasemotsetninger for å sikre politisk gevinst, sier tidligere visepresident Joe Biden.

– La oss være helt klart på hva denne skammelige uttalelsen er: Et rasistisk og fremmedfiendtlig angrep mot demokratiske kongresskvinner, sier Elizabeth Warren.

Nører opp

Ocasio-Cortez sparte heller ikke på kruttet i sitt svar til presidenten.

– Mr. president, landet jeg kommer fra, og det landet vi alle har sverget troskap til, er USA, tvitret hun.

– Du er avhengig av frykt for å kunne plyndre Amerika. Du nører opp under hvit nasjonalisme fordi du er sint over at folk som oss sitter i Kongressen og kjemper mot din hatfylte agenda, fortsetter Ocasio-Cortez.

– Du godtar ikke at Amerika har valgt oss, og du godtar heller ikke at vi ikke frykter deg. Du godtar ikke at vi har avslørt bløffen din og at vi tilbyr en positiv visjon for dette landet. Det er det som får deg til å syde, sier hun.

Les også: Trump anklager Kina for løftebrudd

Ocasio-Cortez sa at Trump «ikke er i stand til å forestille seg et USA som omfatter oss».

Tirade

I sin tvitring søndag morgen sa Trump at «det er interessant å se «progressive» demokratiske kongresskvinner, som opprinnelig kommer fra land hvis myndigheter er en komplett katastrofe, de verste, mest korrupte og inkompetente i hele verden, nå komme og høylytt fortelle folket i USA, det største og mektigste landet i verden, hvordan vi skal styre landet».

«Hvorfor drar de ikke tilbake og fikser de fullstendig ødelagte og kriminalitetsinfiserte stedene de kommer fra. Og så kan de komme tilbake og fortelle hvordan de gjør det», tvitret han og avsluttet med at Pelosi sikkert gladelig hjelper til med gratis reiser.

Fulgte opp med nye angrep

Trump lar seg imidlertid ikke affisere av kritikken og fulgte mandag opp med et nytt utfall mot de fire demokratene.

– Når vil de venstreradikale kongresskvinnene si unnskyld til landet vårt, til Israels befolkning og til og med til presidenten, for den stygge språkbruken sin og de forferdelige tingene de har sagt, tvitret han.

– Så mange mennesker er sinte på dem og de forferdelige og motbydelige handlingene deres, fortsatte han.

Anklager om rasisme

Trump er lenge blitt anklaget for å komme med rasistiske uttalelser. Da han startet valgkampen sin i 2015, kalte han mexicanere voldtektsmenn og kriminelle, og i 2017 mente han at det var «gode folk på begge sider» av sammenstøtet i Charlottesville der en nynazist kjørte ned en rekke motdemonstranter og drepte en av dem.

Han har stadig kalt innvandringen til USA et angrep på landet, i 2017 spurte han hvorfor USA har tatt imot så mange innvandrere fra «shithole»-land i Afrika., og han startet sin politiske karriere med falske anklager om at Barack Obama ikke var født i USA.

May: - Uakseptabel språkbruk

Blant dem som reagerer sterkt på Trumps utfall, er Storbritannias statsminister Theresa May.

– Hennes syn er at ordbruken rettet mot disse kvinnene var totalt uakseptabel, sier en talsmann for May.

- Inntil noen fra det republikanske partier tar avstand fra de klart rasistiske uttalelsene (noe som vil være lett), må vi dessverre anta at de støtter dem, skriver Alexandria Ocasio-Cortez i en Twitter-melding mandag ettermiddag norsk tid. Her kaller hun stillheten i det republikanske partiet «svært bekymringsfull».

(NTB, Nettavisen)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?