*Nettavisen* Nyheter.

Kraftige regnbyger: Fare for lokale oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold

FAREVARSEL: Bilde fra webkamera på E39 Nordhordlandsbrua mandag morgen. Det er ute gult farevarsel for styrtregn i Hordaland mandag.

FAREVARSEL: Bilde fra webkamera på E39 Nordhordlandsbrua mandag morgen. Det er ute gult farevarsel for styrtregn i Hordaland mandag. Foto: (Statens vegvesen)

Meteorologene med advarsel for styrtregn på Vestlandet og i grensetraktene: Fare for lokale oversvømmelser, flomskred og vanskelige kjøreforhold.

19.08.19 17:15

Meteorologene varslet på Twitter natt til mandag at det var ventet intens nedbør i timene mellom klokka 1 og 6 i grensestrøkene sør mot Sverige. Mandag morgen ligger det ute gult farevarsel for styrtregn i Hordaland.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Mandag morgen melder Vegtrafikksentralen Vest at det på E134 mellom Etne og Ølen er redusert framkommelighet på grunn av flom.

Klikk på bildet for å forstørre.

INTENST REGNVÆR: Radaren viste intenst regnvær i grensestrøkene natt til mandag. Mandag morgen er det i Hordaland situasjonen betegnes som utfordrende. Foto: (Meteorologisk institutt)

- Intenst regnvær i grensestrøkene

– Radaren viser intenst regnvær i grensestrøkene. Lokalt kan det komme 15-25 millimeter på en time, og kanskje 20-40 millimeter på tre timer natt til mandag, meldte Yr.

Ifølge nettsiden varsom.no var farenivået hevet til gult, med fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ute gult farevarsel for Hordaland mandag morgen, viser oversikten på Varsom.no. Foto: Faksimile (Varsom.no)

Hordaland: Opp i 80 millimeter på ett døgn

Mandag morgen ligger det ute gult farevarsel for kraftig nedbør i Hordaland:

- Fra natt til mandag regn og regnbyger, lokalt kraftige byger, kan hende med torden. I indre strøk kan det lokalt komme 60-80 mm/24 timer, heter det i varselet for Hordaland.

Meteorologenes anbefaling er å vurdere forebyggende tiltak:

- Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Tilpass farten og kjør etter forholdene, heter det videre.

Det ventes overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut gult farevarsel om jord- og flomskredfare, og faren er ikke ventet å minke før tirsdag kveld.

Store vannmengder førte mandag morgen til at flere veier ble stengt i mange timer i Fusa utenfor Bergen, skriver Bergens Tidende. Veiene som var stengt, var fylkesvei 123 mellom Åse og Tveita og fylkesvei 549 mellom Sævareid og Kilen.

– Vi har ikke oversikt over hvor store skader uværet har gjort. Det er imidlertid registrert stein og jordmasser som må ryddes vekk, sa trafikkoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bikde fra E6 ved Mysen i Østfold mandag morgen. Det kan bli stengte veier og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning, ifølge meteorologene. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.