Se NTB-videobilder av hendelsen øverst i saken.

Et knippe Sian-tilhengere og flere hundre motdemonstranter hadde møtt opp på Festplassen i Bergen sentrum lørdag formiddag. I utgangspunktet skulle motdemonstrantene holdes på god avstand og det var satt opp gjerder for å holde kontroll.

– Et stykke ut i markeringen til Sian valgte en gruppe ungdommer å forsere gjerdene og gå til fysisk angrep på Sian-medlemmer, hvorav én ble skadd. De valgte også å vende aggresjonen mot politiet ved å kaste stein og egg, og gå til angrep på politiets kjøretøy, sier innsatsleder John Endre Skeie.

Etter hvert valgte Sian å avbryte markeringen og politiet fikk kontroll på situasjonen. 15 personer i alderen 15–25 år ble anholdt og tatt med inn på politistasjonen.

– Alle er innbrakt for ordensforstyrrelse og vil bli anmeldt for det. De er innbrakt av ulike årsaker. Noen vil bli dimittert, andre vil bli sittende lenger, sier innsatsleder Skeie.

Tre menn siktet

Politiet har siktet tre menn for å ha angrepet Sian-leder Lars Thorsen i forbindelse med demonstrasjoner i Bergen lørdag.

Det bekrefter politiet til Bergens Tidende lørdag kveld.

– Vi er i etterforskningsfasen og skal blant annet gjennomgå bildemateriale, sier jourhavende jurist Arne Fjellstad i Vest politidistrikt.

Alle de tre mennene er rundt 20 år gamle, og de vil bli avhørt i løpet av kvelden.

Økt beredskap

I etterkant av demonstrasjonen samlet en rekke ungdommer seg foran politistasjonen i Bergen Sentrum, og politiet plasserte ut styrker for å beskytte bygningen.

– Det har sammenheng med markeringen på Festplassen og ting som har skjedd etter den markeringen, opplyste operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB.

Innsatslederen sier at politiet valgte en «passiv framgangsmåte» under demonstrasjonen, men politiet har fått kritikk for bruk av tåregass og pepperspray mot demonstrantene.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har brukt virkemidler for å ivareta vår egen sikkerhet og sikkerheten til andre. En passiv tilnærming betyr at vi har trukket oss lenger og lenger tilbake, sier Skeie.

Han opplyser at politiets oppgave under demonstrasjonen har vært å sikre ytringsfriheten og sørge for at ingen kommer til skade.

Har du video av angrepet, som Nettavisen kan bruke? Send gjerne hit.

Skadd Sian-leder

Sian-leder Lars Thorsen ble slått ned under demonstrasjonen. Bilder fra Festplassen viser at Thorsen geleides bort av politiet fra podiet, mens det ser ut som han blør fra hodet.

Bergensavisens reporter på stedet har fortalt at en gruppe på fire-fem personer like etter klokka 13 stormet scenen og grep til vold mot Sian-lederen:

– Det var ingen organiserte motdemonstranter som gikk til angrep. Det var noen ungdommer som kom løpende fra siden og slo Thorsen rett ned. Han virket omtåket og lå nede på bakken i noen minutter før han reiste seg.

Det var mange forskjellige grupperinger på plassen, og noen var mer rolige enn andre. Enkelte av de frammøtte holdt opp flagg, blant annet fra partiet Rødt og Sosialistisk Ungdom.

Ikke første gang

Det er ikke første gang en Sian-demonstrasjon skaper uro. I slutten av juni haglet det med tomater, egg, kasseroller og flasker mot Sian-leder Lars Thorsen da han skulle tale på en markering på Mortensrud i Oslo.

– Markeringen på Mortensrud er nå avsluttet. Politiet måtte gripe inn for å opprettholde ro og orden på stedet. Ingen personer er meldt skadd, ei heller pågrepet, meldte politiet da.

15. august måtte politiet avslutte en Sian-demonstrasjon på Furuset i Oslo etter at inntil 50 motdemonstranter hadde skapt uroligheter. Én person ble pågrepet.

Politiet sprayet

Ifølge Bergens Tidende skal det ha oppstått fullstendig kaos på stedet.

Motdemonstrantene som forble på riktig side av gjerdet ble sprayet med det som trolig er tåregass, melder avisen.

Videobilder fra NTB viser at politiet tar på seg gassmasker noen minutter etter at angrepet var over.

BA har snakket med Younes Alsheikho, som i fjor fikk pepperspray i ansiktet av en fra Sian. I år ble han sprayet på av politiet, mens han forsøkte å roe ned ungdommene som angrep politiet.

– Det var litt merkelig å bli sprayet ned da jeg sto og forsøkte å hjelpe til med situasjonen. Vi må respektere politiet. Dette som skjedde i dag, kommer Sian til å bruke. Nå kan de si at muslimer utøver vold mot dem. Det er ikke bra, sier Alsheikho til BA.

En video NRK har fått tilgang til viser at Sian-lederen brukte spray da han ble angrepet.