- Alternativet er verre, sier byrådsleder Roger Valhammer under pressekonferansen fredag, om de inngripende tiltakene som ble presentert fredag, etter rekordhøye smittetall.

Se video øverst i saken!

Blant de nye tiltakene i Bergen er blant annet at man kun får være fem personer i sammenkomster i private hjem, og at treningssentre og svømmehaller stenges.

Han sier det er forståelig at de nye, strenge tiltakene skaper debatt, men sier dette er nødvendig slik situasjonen er i dag. Siden fredag er det meldt om 89 nye smittetilfeller i Bergen.

- Smittetallene de siste 14 dagene sprenger alle rekorder, sier han under pressekonferansen.

Bergen kommune har nå et smittetall på 290 per 100.000 innbyggere. Tallet er fire ganger så høyt som i mars og dobbelt så høyt som i september.

– Om vi ikke trekker kraftig i håndbrekket er vi på vei mot full nedstenging, sa Valhammer på pressekonferansen.

Han forteller at de har revurdert regelen om at man kun får være sammen fem personer i private hjem, men at de har landet på at regelen står.

Videre er det utviklet en veileder som skal forklare hvordan denne og andre tiltak fungerer i praksis.

Les også: Supermedisinen kan være en kur mot korona - men du vil neppe få tilgang

- Ta en ekstra telefon

Valhammer oppfordret også til å ta vare på hverandre.

- Nå er tiden for å møte færre mennesker, men det betyr ikke at vi skal slutte å vise omsorg, sier Valhammer videre.

- Jeg vil oppfordre alle til å tenke etter om det er noen du kan ta en ekstra telefon til. Det er tid for å begrense mobilitet i samfunnet, men det betyr ikke at du ikke kan bevege deg utendørs. Jeg vil oppfordre folk til å ta seg en tur ut, puste frisk luft og ta en pause fra hjemmekontoret. Nå er tiden for å vise omtanke til hverandre, men på avstand, sånn at de som må kan gå på jobb og vi kan holde viktige samfunnsfunksjoner åpne.

I tillegg til Valhammer er medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen og helsebyråd Beate Husa tilstede under pressekonferansen.

- Inngripende

Husa sier blant annet at det er oppdaget smitte på treningssentre i Bergen, selv om det ikke er her man har sett det største smittetrykket.

- Vi vet at med økt smittetrykk økes sannsynligheten for at noen med korona er rundt oss, eller at vi har korona uten å vite det og at vi smitter andre. Da må vi begrense mange arenaer, deriblant treningssentre.

- Vi er ikke lenger der at vi kan innføre tiltak mot arenaer der vi har sett smitte. Vi må begrense på arenaer der det potensielt kan være smitte. Sånn er det når den generelle smitten er på et så høyt nivå i byen vår.

Det samme gjentar medisinsk faglig sjef Trond Egil Hansen.

- Nå det er sagt er det selvfølgelig sånn at der man kan spore aller mest av smitteøkningen, må man sette inn de kraftigste tiltakene, sier Hansen, og viser til at en av disse arenaene er private sammenkomster.

Han advarer mot at folk flytter festen fra utestedene og til private hjem.

- Det er inngripende å begrense adgangen til å kunne ha mange gjester privat, men å miste kontroll på smitten nå vil være enda verre.

Les også: Regjeringen ber oss følge strengere smitteverntiltak: - Det oppstår forvirring blant det norske folk om hva tiltakene egentlig betyr

Her er de nye tiltakene i Bergen

 • Reduksjon i private sammenkomster. 5 personer er den nye grensen (unntak for familier som er større enn fem).
 • Arrangement på offentlig sted skal ha faste sitteplasser. Det er ikke lov med flere enn 20 deltakere til stede. Unntaket er begravelser, der det kan være inntil 50.
 • Breddeidrett over 20 år blir forbudt.
 • Treningssentre og svømmesentre skal holde stengt. Det omfatter ikke individuell fysisk trening.
 • Trening for barn og unge under 20 år kan gjennomføres, men kamper og cuper tillates ikke.
 • Bibliotek stenges for aktivitet og opphold.
 • Butikker og kjøpesentre må sørge for minst 2 meters avstand. Det skal være nødvendig vakthold.
 • Krav om munnbind videreføres på offentlig sted.
 • Skjenkesteder og serveringssteder skal stenges senest klokka 22.
 • Krav om hjemmekontor blir forskriftsfesta som påbud.
 • Besøksforbud på helseinstitusjoner videreføres.
 • Innfører gult tiltaksnivå på ungdomsskolene.
 • Klar oppfordring om å unngå kollektivtrafikk.