Gå til sidens hovedinnhold

Kraftigste jordskjelvet i USA registrert siden 1965

Et kraftig jordskjelv målt til 8,2 på richters skala ble målt i Alaska torsdag morgen norsk tid.

Saken oppdateres!

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) hadde jordskjelvet en styrke på 8,2 på richters skala. I etterkant er det registrert fire mindre etterskjelv i samme område. Amerikanske myndigheter sendte derfor sendt ut tsunamivarsel.

– Farlige tsunamibølger som følge av dette jordskjelvet er mulige langs kysten i løpet av de neste timene, heter det i en uttalelse fra USAs tsunamivarsel-tjeneste.

Tsunamivarselet var gjeldene for den sørlige delen av Alaska, samt delstatens halvøy. Også på Hawaii ble det utsendt tsunamivarsel.

– Ikke gå til kysten for å observere tsunamien. Ikke kom tilbake til kysten før lokale beredskapstjenestemenn indikerer at det er trygt å gjøre det, skrev myndighetene i en melding.

Rett før midnatt lokal tid ble det registrert at havnivået steg litt enkelte steder der det var sendt ut tsunamivarsel, men ingen voldsomme bølger. På Hawaii er tsunamivarslet avblåst.

Jordskjelvet hadde sitt episenter ute i havet, 91 kilometer sørøst for byen Perryville i Alaska, ifølge USGS.

Med en styrke på 8.2 er jordskjelvet det kraftigste som er målt i USA siden 1965 og på topp ti av de kraftigste noensinne registrert i landet. I 1964 førte et jordskjelv på 9.2 i samme område til at over 250 personer mistet livet som følge av skjelvet og tsunamien.

Siden 1990 har det vært 17 jordskjelv som har vært like kraftig eller kraftigere på verdensbasis.

Japanske myndigheter utreder nå om deres kyst er i fare med tanke på tsunami, ifølge TT.

(©NTB / Nettavisen)