RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftselskapene ikke lenger kommunal melkeku

Bergen (NTB): Byrådet i Bergens plan om å hente 300 millioner årlige utbyttekroner fra Vestlandets største kraftselskap BKK kan ryke. Pengene behøves til investeringer.

I fjor tok Bergen kommune ut nesten en halv milliard i utbytte fra BKK. Tiden for slike uttak kan være over, skriver Bergens Tidende.

Ledelsen i norske kraftselskaper har de ti siste årene høstet av investeringene deres forgjengere har gjort, men nå må de selv bla opp milliarder fram til 2020. Pengene skal gå til nye kraftlinjer - innenlands og ut av landet, til internett- og kommunikasjonssystemer, ny kraftutbygging og utbedringer av gamle anlegg. Til sammen er det snakk om investeringer på 145 milliarder kroner, bare hos kraftselskapene i Sør-Norge, mener Thema Consulting, et analyseselskap som har spesialisert seg på kraftmarkedet.

For BKKs del er det snakk om investeringer på 13 milliarder kroner.

Regnestykket går ikke opp, dersom eierne samtidig skal fortsette å ta ut store utbytter fra kraftselskapene, konkluderer analyseselskapet.

Samtidig blir kraftprisen sannsynligvis lavere de ti årene som kommer enn i de ti årene som har gått. Grunnen er blant annet økt utbygging av fornybar kraft. Det betyr at overskuddene for kraftselskapene krymper. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere