*Nettavisen* Nyheter.

Krangel om bilavgifter: - Frp har vært en bremsekloss

- Frp gikk til valg på kraftige kutt i bilavgiftene. I realiteten har de bremset den kraftige nedgangen som har vært over tid, mener Sps Geir Pollestad. Foto: (Scanpix)

Full krangel om bilavgiftene.

22.07.15 08:22

Senterpartiets næringspolitiker Geir Pollestad sier til Nettavisen at de i spørretimen i vår tok opp utviklingen i bilavgiftene de siste ti årene.

Og Finansdepartementet har gitt ham svar (se tabell lenger ned i saken).

Klikk på bildet for å forstørre.

Geir Pollestad går hardt ut mot Frps bil-løfter. Foto: Senterpartiet (Senterpartiet)

Pollestad konstaterer at:

- Nedgangen i avgiften på nye biler har stanset opp med blåblå regjering.

Han viser til at snittavgiften på en ny bil solgt i Norge i 2008 var på 133.000 kroner, el-biler holdt utenfor i alle tall.

- Forrige regjering la om avgiftene år for år slik at det ble billigere å kjøpe biler med lavt utslipp. Det gjorde forbrukerne, og det hadde den hyggelige konsekvens at snittavgiften ble redusert og i 2013 var nede i 107.000, sier han.

Saken fortsetter under tabellen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tabellen viser samlet fastsatt engangsavgift for nye personbiler med og uten elbiler for årene 2005-2014. Før 2010 utgjorde el-bilsalget en liten andel. Alle beløp er oppgitt i 2014-kroner. Foto: (Finandepartementet)

- Frp har vært en brems

Pollestad stiller seg undrende til at regjeringen høsten 2013 valgte å stanse et forslag om å fortsette omleggingen.

- Det ville ha gjort at nedgangen fortsatte i samme tempo. Det gjorde ikke regjeringen. Det ga den konsekvens at snittavgiften bare gikk ned med 1000 kroner i 2014. Mot en nedgang på 5200 kroner i snitt fra 2008 til 2013.

Han mener særlig Frp i regjering biter seg selv i halen:

- Frp gikk til valg på kraftige kutt i bilavgiftene. I realiteten har de bremset den kraftige nedgangen som har vært over tid. Dette er nok et eksempel på at Frp sier en ting uten å evne å følge opp politikken, sier Sp-politikeren.

Frp: - Skjevt bilde

Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud fnyser av kritikken fra Senterpartiet:

- Å ikke ta med el-biler gir et skjevt bilde. Dette blir for enkelt av Pollestad, sier Hoksrud til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det kommer mer, lover Bård Hoksrud.   Foto: Segway Norge

Han mener de har lite å slå seg på brystet for:

- Konsekvensen av politikken de rødgrønne og Pollestad gikk i bresjen for, betyr blant annet at enkelte byer nå må forby dieselbiler enkelte dager. Det viser at de bommet fullstendig, sier Hoksrud - og sier at endringer er underveis:

- Regjeringen kommer med et nytt helhetlig avgiftsopplegg i forbindelse med statsbudsjettet.

Sp: - Relevant

Pollestad står fast på sitt:

- Hvorfor el-biler skulle være relevant for en vurdering av utviklingen av avgiftene på bensin- og dieselbiler må man være desperat Frp-politiker for å forstå. sier han.

- Faktum er at for de som kjøper bensin- og dieselbiler så er det avgiftsnivået på bensin- og dieselbiler som er relevant. Nedgangen i disse fikk en bråstopp da Frp fikk regjeringsmakt, avslutter Pollestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.