RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krangel om bilavgifter: - Frp har vært en bremsekloss


- Frp gikk til valg på kraftige kutt i bilavgiftene. I realiteten har de bremset den kraftige nedgangen som har vært over tid, mener Sps Geir Pollestad.
- Frp gikk til valg på kraftige kutt i bilavgiftene. I realiteten har de bremset den kraftige nedgangen som har vært over tid, mener Sps Geir Pollestad. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Full krangel om bilavgiftene.

Senterpartiets næringspolitiker Geir Pollestad sier til Nettavisen at de i spørretimen i vår tok opp utviklingen i bilavgiftene de siste ti årene.

Og Finansdepartementet har gitt ham svar (se tabell lenger ned i saken).

Geir Pollestad går hardt ut mot Frps bil-løfter.

Pollestad konstaterer at:

- Nedgangen i avgiften på nye biler har stanset opp med blåblå regjering.

Han viser til at snittavgiften på en ny bil solgt i Norge i 2008 var på 133.000 kroner, el-biler holdt utenfor i alle tall.

- Forrige regjering la om avgiftene år for år slik at det ble billigere å kjøpe biler med lavt utslipp. Det gjorde forbrukerne, og det hadde den hyggelige konsekvens at snittavgiften ble redusert og i 2013 var nede i 107.000, sier han.

Saken fortsetter under tabellen.

Tabellen viser samlet fastsatt engangsavgift for nye personbiler med og uten elbiler for årene 2005-2014. Før 2010 utgjorde el-bilsalget en liten andel. Alle beløp er oppgitt i 2014-kroner.

- Frp har vært en brems

Pollestad stiller seg undrende til at regjeringen høsten 2013 valgte å stanse et forslag om å fortsette omleggingen.

- Det ville ha gjort at nedgangen fortsatte i samme tempo. Det gjorde ikke regjeringen. Det ga den konsekvens at snittavgiften bare gikk ned med 1000 kroner i 2014. Mot en nedgang på 5200 kroner i snitt fra 2008 til 2013.

Han mener særlig Frp i regjering biter seg selv i halen:

- Frp gikk til valg på kraftige kutt i bilavgiftene. I realiteten har de bremset den kraftige nedgangen som har vært over tid. Dette er nok et eksempel på at Frp sier en ting uten å evne å følge opp politikken, sier Sp-politikeren.

Frp: - Skjevt bilde

Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud fnyser av kritikken fra Senterpartiet:

- Å ikke ta med el-biler gir et skjevt bilde. Dette blir for enkelt av Pollestad, sier Hoksrud til Nettavisen.

- Det kommer mer, lover Bård Hoksrud.  

Han mener de har lite å slå seg på brystet for:

- Konsekvensen av politikken de rødgrønne og Pollestad gikk i bresjen for, betyr blant annet at enkelte byer nå må forby dieselbiler enkelte dager. Det viser at de bommet fullstendig, sier Hoksrud - og sier at endringer er underveis:

- Regjeringen kommer med et nytt helhetlig avgiftsopplegg i forbindelse med statsbudsjettet.

Sp: - Relevant

Pollestad står fast på sitt:

- Hvorfor el-biler skulle være relevant for en vurdering av utviklingen av avgiftene på bensin- og dieselbiler må man være desperat Frp-politiker for å forstå. sier han.

- Faktum er at for de som kjøper bensin- og dieselbiler så er det avgiftsnivået på bensin- og dieselbiler som er relevant. Nedgangen i disse fikk en bråstopp da Frp fikk regjeringsmakt, avslutter Pollestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere