*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om Johaug

Foto: (Eger/Facebook)

Fotograf krever 90 000 kroner av kjøpesenter.

14.01.12 16:39

Motefotograf Baard Lunde har tatt ut forliksklage mot kjøpesenteret Eger etter at bildene han tok av Therese Johaug til deres julemagasin ble sendt ut til Presse-Norge.

Lunde mener krever 90 000 kroner for uhjemlet bruk av bildene. Den anerkjente fotografen mener også at han skulle vært kreditert med navn på et av bildene som ble brukt på reklameplakater flere steder i Oslo, skriver VG.

Avtalebrudd
- Jeg gjorde en muntlig avtale med Eger i etterkant av fotojobben om at de kunne sende magasincoveret med Johaug på, som faksimile, til bruk som pressemateriell. Derfor ble jeg svært overrasket da jeg så at andre medier plutselig hadde fått de andre bildene også, sier fotografen til avisen.

Søylen Eiendom, som eier og driver stedet avviser Lundes påstander blankt.

- Vi mener at han godkjente pressebruk av bildene i denne muntlige avtalen, sier investor og utvikler Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom til VG.

Eger betalte Lunde 24 000 kroner for fotojobben. I tillegg fikk han 20 000 kroner mot at kjøpesenteret kunne bruke ett av bildene på reklameplakater i Oslo.

Krever 90 000
Baard Lundes advokat, Magnus Stray Vyrje, mener tilleggshonoraret på 20 000 kroner kompenserer distribuering av ett bilde og krever derfor 90 000 kroner.

Egers Advokat, Camilla Vislie, mener motefotografens krav ikke samsvarer med bransje- eller rettspraksis.

Therese Johaug (født 25. juni 1988) er en norsk langrennsløper fra Dalsbygda i Os. Hun representerer Idrettslaget Nansen. Hun ble verdensmester i 30 km fellesstart og 4x5 km stafett under VM i Oslo i 2011 og olympisk mester i 4 x 5 km stafett i OL 2010 i Vancouver. Hun er tre ganger norgesmester på ski

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.