(Bergensavisen): Tirsdag meldte NRK at alle skolene på Voss i fellesskap har avgjort at elevene i kommunene ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten i kirken.

De ti største skolene i Bergen vil derimot fortsette med julegudstjenester, ifølge en undersøkelse BA har gjort.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, er overrasket og skuffet over avgjørelsen på Voss, og kan ikke helt forstå hvorfor skolene har besluttet å slutte med det.

Bakgrunn: Ingen av skolene på Voss vil gå på julegudstjeneste

Betyr mye for kirken

Han forteller at han synes det både er svært beklagelig, og trist.

– Det er pussig at dette skulle skje akkurat på Voss, ikke minst med tanke på hvor mange steder denne tradisjonen videreføres, sier Halvor Nordhaug til BA.

– Voss er en bygd hvor de legger stor vekt på tradisjoner og kirken står sentralt i manges liv. Jeg er overrasket over at dette skjedde akkurat der, sier han.

– Er tradisjonen i ferd med å sakte fases ut?

– Nei, det tror jeg ikke. Selv om det er vanskelig å si hva som skjer om 50 år. Mitt inntrykk er at det er stor oppslutning om dette, og så lenge man følger retningslinjene fungerer ordningen godt, sier Nordhaug.

Han forteller at han er svært glad for at de største skolene i Bergen fortsetter med julegudstjenester, da dette ifølge ham betyr mye for kirken.

Les også: Gudstjeneste-nekt: - Rektorene abdiserer for Humanetisk forbund

Arbeider med å finne en løsning

Ifølge en pressemelding fra Voss kirke har rektorene og kirken hatt flere møter i dagene etter medieoppslagene, og at de arbeider med å finne en løsning.

Et av alternativene er blant annet at kirken inviterer skolen, men at foreldrene selv må søke om fritak for eleven og skaffe tansport til gudstjenesten.

Et annet er at elevene drar til kirken, men at det vil bli et annet opplegg enn en gudstjeneste.

Skremt over rasisme i kommentarfeltene

Stine W. Strøm-Andresen i Human-Etisk Forbund i Hordaland, sier at hun tror tradisjonen vil forsvinne.

– Politikerne burde lytte til ungdommene. I Trondheim har de valgt å gjøre dette, hvor ungdommens bystyre har bestemt at det må være aktiv påmelding for både gudstjeneste og alternativt opplegg, sier Strøm-Andresen.

I Bergen er ikke dette et krav, men noe skolene blir oppfordret til å gjøre.

BAs undersøkelse viste at kun to av de ti største skolene ikke hadde aktiv påmelding for begge, og elevene måtte melde seg av gudstjenesten.

Les også: De største skolene i Bergen vil fortsette med julegudstjenester

- Viktig å lære om religion

Forbundets hovedstandpunkt er at man ikke skal ha gudstjenester i skoletiden.

– Å besøke et religiøst bygg er helt topp. Det heier vi på. Lær om religion. Det er viktig. Men forkynning, der går grensen.

– Er du overrasket over at de største skolene i Bergen fortsetter med julegudstjeneste?

– Nei, jeg er vel egentlig ikke det. Jeg er ikke skuffet over skolene. Jeg er skuffet over Utdanningsdirektoratet og politikerne, sier Strøm-Andresen.

- Rasisme i kommentarfeltene

Hun forteller også at hun synes det er skremmende hvordan debatten om dette utarter på internett.

– Jeg har lagt merke til at det er veldig mye rasisme i kommentarfeltene. «Tar dere vekk dette så fjerner dere norskheten vår» og så videre, sier hun.

– «De får gjøre sitt, også gjør vi vårt». Det jeg lurer på, er hvem disse andre er. Fordi jeg er også dem, og jeg er norsk. Jeg vil ikke ha gudstjenester i skoletiden, sier organisasjonssekretæren.

Les flere saker fra BA.no her!