Gå til sidens hovedinnhold

Krangler om kunst etter bladkonkurs

I vår gikk bladet Showroom Kunst konkurs, etter kun å ha utgitt ett nummer. Nå krangler de blant annet om bilder av kunstneren Bjørn Ransve.

Showroom Kunst ble startet opp i fjor vinter. Målet var å utgi et "annerledes" kunstmagasin. Planen var å utvide publiseringsvirksomheten til flere områder etter hvert. Biler og båter var andre områder de hadde tenkt å bevege seg inn på.

Bladet ansatte kjente journalistnavn som Henrik Steen og Slitz-redaktør Bent Arnesen og fikk et vell av PR fra norske medier. Med hjelp fra PR-byrået Total slapp kunstmagasinet Showroom Kunst til på NRKs Dagsrevyen og TV 2s Absolutt, radiokanalene P2 og P4 samt i avisene Dagens Næringsliv og Aftenposten.

God PR – Dårlig uttelling

Kjente navn og god PR hjalp imidlertid ikke. Bladet fikk kun utgitt ett blad før de gikk konkurs. Årsaken var hovedinvestor Øyvind Hornnæss, som trakk seg like før jul i fjor. Hornnæss hadde skutt inn 1,135 millioner kroner som lån frem til november. Den 8. samme måned ble det inngått en avtale mellom USTrend Holding, som utga magasinet i samarbeid med Showroom AS, og Hornæss om et ytterligere lån på 2,7 millioner kroner. Øyvind Hornnæss stoppet imidlertid utbetalingene i november/desember i fjor.

Dermed stoppet også pengestrømmen. Selskapet kunne derfor møte krav til egenkapital eller for den sakens skyld betale sine kreditorer og drev dermed for kreditors regning.

Nå krangler de om verdiene i boet. Gründer, styreleder og daglig leder, Bjørn Heltberg, hevder selskapet eide en rekke bilder, malerier og trykk som var i selskapets lokaler. Disse ble imidlertid hentet av Øyvind Hornnæss i januar i år. Investoren hevder bildene tilhørte ham og at Showroom solgte disse for ham i kommisjon.

- Det var flere som eide disse bildene, men Hornnæss tok alle sammen, sier styreleder og daglig leder, Bjørn Heltberg til Propaganda.

Bjørn Ransve

Det skal blant annet dreie seg om noen bilder av kunstneren Bjørn Ransve som Heltberg hevder skal ha vært i kunstnerens eget eie.

Ifølge advokat Stine Snertingdalen, som håndterer konkursboet sammen med kollega Espen Hamar i advokatfirmaet Kvale & Co., er det en konflikt mellom boet og Hornnæss om disse bildene.

- Etter boets oppfatning tilhørte disse bildene boet og Hornnæss har dermed fjernet noe som tilhører boet, sier Snertingdalen som legger til at de har fått brev fra hans advokater som hevder at bildene var i Hornæss eie.

- Vi er i en konflikt med hovedinvestoren og hvis vi ikke kommer til en løsning, blir neste trekk å vurdere eventuelle rettslige skritt.

Ifølge Snertingdalen er det uklart hvor mange bilder det faktisk dreier seg om. Hornnæss vil ikke bidra til å bringe det på det rene. Han sier at det må boet finne ut selv. Men de har ikke fått vite noe eksakt tall av Heltberg.

- Jeg husker ikke lenger hvor mange bilder det dreier seg om, sier Heltberg til Propagnda.

Beholdt bildene

Advokat Snertingdalen bekrefter overfor Propaganda at det dreier seg om flere bilder av Bjørn Ransve, en av de mest kjente samtidskunstnerne i Norge i dag.

- Ransve solgte disse bildene til Showroom på kreditt. Han purret på betalingen, men fikk ikke oppgjør. Da han ville ha dem tilbake, var bildene fjernet av Hornnæss, sier Snertingdalen.

Snertingdalen vet ikke verdien på bildene, men ifølge Heltberg skal Ransves bilder, som er de mest verdifulle, være verdt "flere hundre tusen kroner". Snertingdalen forteller til Propaganda at Hornnæss har nektet å gi fra seg bildene som tilhører Ransve.

- Ransve fikk tillatelse fra Showroom å gå på Hornnæss, men han nekter så vidt jeg vet å gi dem fra seg, forteller advokaten, som ikke vet om Hornnæss har solgt bildene eller om han fortsatt sitter på dem.

Presset investor

Øyvind Hornnæss driver til daglig investeringsselskapet Bygg- og eiendomsutvikling AS. Et selskap som har store problemer med økonomien. Samtidig som selskapet, ifølge Dagens Næringsliv, tynges av mer enn en halv milliard kroner i gjeld, syltynn egenkapital og stram likviditet granskes han for sin rolle forut for konkursen i selskapet Construction Management Nor as, hvor Hornæss` selskap eier 50 prosent. Ifølge bobestyrer for denne konkursen, Tom Hugo Ottesen, forsvant det mye penger fra Construction Management Nor as før selskapet gikk konkurs.

- Da vi sjekket økonomien hans før han gikk inn som investor, så alt veldig bra ut. Det gjør det jo ikke nå, sier Heltberg.

Ifølge Snertingdalen, er det usikkert hva som skjer videre i denne saken. Om de ikke kommer til en enighet med Hornnæss om bildene, kan det bli rettssak.

- Det kan strekke ut i tid før denne saken er avgjort, avslutter advokat Stine Snertingdalen i advokatfirmaet Kvale & Co.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene