*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om livbøyen

Siden 1952 har Vesta satt ut tusenvis av livbøyer rundt om kysten og de har blitt selskapets merkevare. Nå går de til retten for å få lov til å være alene om å bruke den.

20.06.08 11:01

Forsikringsselskapene Trygg-Hansa og Vesta krangler om hvem som skal få lov til å bruke den røde og hvite livbøyen i logoen sin når de markedsfører seg i Norge.

Vesta ble etablert i 1880 og har siden 1952 plassert ut over 20.000 livbøyer langs kysten. Den røde og hvite livbøyen har blitt en kjent del av Vestas merkevare.

- Livbøyen er vår identitet og den er vi stolt av, fastslår Roald Stigum Olsen rådgiver i Vestas informasjonsavdeling overfor Propaganda.

Fikk tillatelse

Det svenske forsikringsselskapet Trygg-Hansa benytter seg også av en lignende livbøye i sin logo. Selskapet har vært etablert i Norge siden 1995, men fikk allerede i 1993 fikk de godkjent bruken av sin logo, men i 2002 ble de stevnet av Vesta. 13. oktober gikk rettssaken og nå går de og venter på dommen.

- På femtitallet var det ingen ting som het fellesnordisk marked. De fikk tillatelse av oss til å bruke livbøyen den gang, sier Stigum Olsen.

Inntil videre har det svenske forsikringsselskapet erstattet livbøyen de har blitt kjent for i Sverige med en rød strek mellom navnet og ordet forsikring, men det koster for selskapet. Ifølge Resumé har rettssaken hittil kostet dem rundt en halv million kroner. I tillegg kommer kostnaden med at de ikke kan benytte mye av markedsmaterialet sitt dobbelt opp.

Men Vesta vil altså ikke at Trygg-Hansa skal bruke logoen i det norske markedet.

- Vi mener det er en alvorlig forvekslingsfare. Bøyen er norsk. Vi har gitt dem tillatelse til å bruke den i Sverige, men ikke i Norge, sier Stigum Olsen til Propaganda.

Komplisert sak

Ifølge Anne Ombye, administrerende direktør i Trygg-Hansa, så er dette en komplisert sak og hun hevder at det ikke finnes ingen rettslig presedens på slike saker i Norge.

- Vi går rettens vei for å få en rettslig avklaring, sier hun til Propaganda.

Trygg-Hansa mener derimot ikke at det finnes noen forvekslingsfare, ettersom de bruker en stilisert livbøye mellom ordene Trygg og Hansa, mens de mener Vestas livbøye ligner mer på de virkelige bøyene som de setter opp kysten rundt.

Svenskene kommer derimot neppe til å gi seg så lett. Ifølge Ombye vurderer de å ta det til en høyere rettsinstans hvis de ikke får med seg retten og dermed kan det ta flere år før det hele avgjøres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag