*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om sekstimersdag

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Aps partisekretær Raymond Johansen avviser sekstimersdagen, men åpner for at kortere arbeidstid kan få folk tilbake i jobb.

09.11.09 23:25

Raymond Johansen var rimelig bastant da han rett før høstens stortingsvalg avviste sekstimersdagen som urealistisk. Men i fagbevegelsen har man slett ikke gitt opp drømmen om kortere arbeidstid i form av sekstimersdag eller 30-timersuke.

Da partisekretær Johansen deltok på en konferanse hos Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i Sørmarka mandag, var han heller ikke lenger så bastant.

Lavere terskel
– 700.000 personer står utenfor arbeidslivet, og terskelen for å delta må bli lavere. Da kan vi se på arbeidstidsforkortelse, men som generell ordning er det urealistisk, sier Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Arbeidslinja er viktigere enn noen gang for å trygge og bedre velferdsstaten uten å knekke ryggen, mener han.

Det Johansen er villig til å se på, er ordninger som rekrutterer folk tilbake i arbeidslivet, og åpner da for at det for noen vil være nødvendig med kortere tidsrom på jobb.

Vellykket forsøk
Et forsøk med sekstimersdag på Tine Heimdal har vært så vellykket at ordningen blir varig for de 170 ansatte.

– Prøveordningen hos Tine Heimdal ble gjennomført på en veldig velegnet måte, og det er også forslag på vei om flere forsøk. Men jeg har altså ingen tro på arbeidstidsforkortelse som en generell ordning, understreker Johansen.

Nestleder i NNN, Inger Furmyr, tolker Ap-sekretærens uttalelser i positiv retning.

– Jeg føler at vi møter hverandre, og at holdningen til sekstimersdag ikke er så bastant som man har kunnet få inntrykk av, sier Furmyr til ANB.

SV gir ikke opp
SVs Karin Andersen har tro på at flere gode forsøksordninger, som på Tine Heimdal, skal vise at sekstimersdagen er levedyktig.

– Det er positivt at Raymond Johansen viser nye takter og gir uttrykk for at det kan være behov for å korte ned arbeidstiden. Vi har på ingen måte lagt bort sekstimersdagen. Det er fortsatt en god idé, sier Karin Andersen, som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Vi vet at det fungerer, og at produksjonen ikke går ned. Vi kommer til å jobbe for flere gode prøveprosjekter de kommende årene, lover Andersen.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.