RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kranglet om Kina-investering før drapet

(Scanpix/Evangeliesenteret)
Sist oppdatert:
Moren og sønnen ønsket å selge aksjer i Kina og hadde en kjøper på trappene. Det likte Daniel Karlsen svært dårlig, og en voldsom familiekrangel endte med drap.

Det var en krangel om innløsning av aksjeposter i familien Karlsens investeringer i Kina som var utløsende for den voldsomme familiekrangelen som førte til at Daniel Karlsen ble drept med et knivstikk i overkroppen 28. september.

Det har kommet fram i politiavhør av den drapssiktede pastorsønnen (33) og hans mor, skriver Romerikes Blad.

Begjærer fortsatt varetekt
Torsdag vil politiet begjære fortsatt varetektsfengsling med brev- og besøksforbud for den drapssiktede 33-åringen.

Påtalemyndigheten begrunner i første omgang denne begjæringen med bevisforspillelsesfare.

Dette reagerer 33-åringens forsvarer, advokat Jørund Lægland, sterkt på.

- Min klient har aldri ønsket å ta livet av faren. Det hele var en ulykke og han handlet i nødverge. Han vet at dette er svært tøft for hele familien, men han ønsker nå å gå ut med sin versjon av hva som skjedde. Det er mye spekulasjoner og rykter, og min klient har det også svært tøft, sier Lægland til Romerikes Blad.

Grundig avhørt
Lægland mener det ikke er grunnlag for å fortsatt holde 33-åringen i varetekt.

- Det er ikke lenger fare for bevisforspillelse. Min klient er grundig avhørt og har vist og beskrevet det samme gjennom rekonstruksjonen. Moren er grundig avhørt og har også gjennomført rekonstruksjon. Bevisene i saken er sikret, og det er derfor ikke lenger fare for bevisforspillelse, sier Lægland.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Jon Aga, mener det ikke bare er morens og den siktedes forklaring som er viktig i denne saken:

- Politiet anser at det flere andre bevis som er viktig å innhente i en slik alvorlig sak, sier politiadvokat Jon Aga til Romerikes Blad.

Pratet med investor
Den drapssiktede 33-åringen har i politiavhør forklart at moren og sønnen ønsket å frigjøre kapital fra investeringer som familien hadde gjort i Kina.

Da Daniel Karlsen kom hjem fra en tur i svømmehallen med sin svært gode venn og mangeårige forretningspartner, Leif Tomren, ble han gjort kjent med at moren hadde hatt en telefonsamtale med en mulig investor hvor det ble diskutert innløsning av deler av plasseringen.

Daniel Karlsen skal på et tidligere tidspunkt, senest fredag før drapet, ha sett positivt på å selge aksjer for å frigjøre kapital, men skal senere ha skiftet mening om dette.

- Det var denne uoverensstemmelsen som førte til den voldsomme krangelen, sier Lægland.

- Voldsomt temperament
I politiavhør har den drapssiktede sønnen forklart at det var svært mye godt i faren, men at han kunne ha et voldsomt temperament.

Faren og sønnen diskuterte først aksjesalget på kjøkkenet før faren gikk ned i underetasjen og diskuterte med moren. Ifølge politiforklaringen skal faren ha blitt mer og mer rasende.

Da Daniel Karlsen igjen kom opp på kjøkkenet, skal den drapssiktede sønnen, ifølge avhørene, ha sett at faren var svart i øynene og hvit i ansiktet.

Sønnen har forklart at han var kjent med farens temperament, og ønsket å komme seg bort fra kjøkkenet.

Sto om livet
Videre har sønnen forklart at faren tok tak rundt halsen hans bakfra med høyre arm og klemte kraftig rundt halsen da sønnen prøvde å forlate kjøkkenet. Han skal også ha presset på med venstre arm slik at pusten gikk ut av sønnen.

Sønnen skal fortvilet ha forsøkt å komme seg ut av kvelertaket.

- Han følte at det sto om livet hvis han ikke fikk luft, sier 33-åringens forsvarer.

Sønnen har forklart at han kjempet en desperat kamp for å komme seg løs – uten å lykkes.

Mens faren holdt rundt halsen hans, skal sønnen ha fått tak i noe på kjøkkenbenken og slo mot faren mellom sitt eget hode og venstre skulder. Han traff faren i halsområdet, farens grep skal ha løsnet og sønnen gikk selv i bakken.

Kniv
Da sønnen kom til seg selv igjen oppdaget han at det var en kniv han holdt i hånden. Sønnen har forklart til politiet at han ikke visste at det var en kniv han fikk tak i og slo faren med.

Han la kniven i vasken og oppdaget at faren lå blødende på gulvet.

Moren, som var vitne til den svært dramatiske hendelsen på kjøkkenet, kontaktet AMK-sentralen mens sønnen forsøkte livreddende førstehjelp på faren.

Samme forklaring
Den drapssiktede 33-åringen har vært i to formelle avhør med politiet etter drapet i deres bolig på Jessheim.

Helt fra starten har 33-åringen holdt fast ved sin forklaring. Det samme gjorde han under rekonstruksjonen av drapet i boligen tirsdag.

Også moren er avhørt flere ganger.

Etter det Romerikes Blad kjenner til skal moren og sønnen ha forklart seg svært sammenfallende om hendelsesforløpet i boligen under det første politiavhøret. Moren skal langt på vei ha bekreftet sønnens forklaring.

Disse avhørene ble gjennomført samme dag som drapet ble begått.

Endret detaljer
Men i politiavhør seks dager senere, den 4. oktober, skal moren ha endret enkelte detaljer i sin forklaring.

Fra å bekrefte sønnens versjon om at han ble angrepet bakfra av faren og handlet i nødverge, skal moren ha endret forklaring til at konfrontasjonen skjedde ansikt til ansikt. Dette viste hun også under rekonstruksjonen tirsdag.

Romerikes Blad får opplyst at flere andre vitner i politiavhør har forklart seg sammenfallende med sønnen og den første forklaringen til moren. Det var ingen andre vitner til drapet.

Politiadvokat Jon Aga ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å kommentere innholdet av siktedes og morens forklaring.

Det lyktes ikke Romerikes Blad å komme i kontakt med morens bistandsadvokat Ruth Nying Frøland onsdag kveld.

Les flere saker i Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere