RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krasjet advokatfest - drapstruet kvinner

Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Festdeltakere gjemte seg på utested og ringte politiet etter drapstrusler.

Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Episoden fant sted på Tjuvholmen i Oslo 29. november i fjor. Mannen, som jobber som rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet, er ansatt i embetsverket i departementet, og har representert departementet på flere turer.

Les også: Departementsrådgiver tiltalt for drapstrusler

Ifølge dommen fra Oslo tingrett skal han ha oppsøkt Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen i forbindelse med et arrangement han oppfattet seg velkommen til.

Mannen hevder selv han hadde drukket noe vin, mens politibetjenten som pågrep han omtalte vedkommende som svært beruset.

Måtte forlate arrangement
Episoden skal ha startet etter at mannen møtte to kvinnelige festdeltakere i museets garderobe. Disse hadde deltatt i arrangementet, som var lukket og kun for inviterte og ansatte i et stort og anerkjent norsk advokatfirma.

Tiltalte henvendte seg til en av kvinnene og spurte henne om «hva som skjer her». Mannens videre fremtoning overfor kvinnen gjorde henne bekymret med hensyn til tiltaltes deltagelse, og hun henvendte seg derfor til stedets resepsjonist, som ba tiltalte forlate det lukkede arrangementet, noe han også gjorde.

De to kvinnene forlot festen kort tid før tiltalte ble bedt om å gå.

Vet du noe om denne saken? Kontakt Nettavisens journalist på vaktsjef@nettavisen.no !

«Jævla fitte»
På sin vandring bortover Tjuvholmen Allé på vei mot Nasjonalteateret observerte tiltalte de to kvinnene gående et stykke foran seg. Han løp da etter dem, tok dem igjen og spurte dem om hva som hadde skjedd.

Den ene av kvinnene svarte at det hadde vært et lukket arrangement, noe mannen, ifølge dommen, skal ha hisset seg voldsomt opp over.

«Han kalte henne «jævla fitte», stakk ansiktet tett opp til hennes og truet med å drepe henne. Han stakk også sin høyre hånd innenfor jakken og lot hånden bli der.

Den andre kvinnen, som hadde gått foran sin venninne og tiltalte, gikk da mot tiltalte og uttalte at «Du opptrer truende, du må slutte med det». Tiltalte truet da gjentatte ganger med å drepe begge - «Jeg skal drepe dere», sa han ifølge dommen.

Videre skal mannen ha uttalt, med henblikk på høyrehånden innenfor jakken: «Dere vet ikke hva jeg har her».

De to kvinnene var nå blitt alvorlig redde og skyndte seg derfor mot et annet utested på Tjuvholmen. Tiltalte fulgte da etter dem på noe avstand.

Inne på utestedet søkte kvinnene tilflukt på personalrommet og ringte politiet. Tiltalte ble anholdt og pågrepet etter kort tid.

Vil anke dommen
Mannen er dømt for overtredelse av paragraf 227 i straffeloven:

«For i ord eller handling å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn 6 måneders fengsel, under slike omstendigheter at trusselen var skikket til å fremkalle alvorlig frykt.»

Ifølge domsslutningen er mannen dømt til 15 dagers fengsel.

Rådgiveren i Nærings- og handelsdepartementet, som er bosatt i Oslo, har tidligere uttalt at han ikke kjenner seg igjen i tiltalen.

- Jeg er ikke enig i beskrivelsen i tiltalen. Utover dette har jeg ingen kommentar, sa mannen til Nettavisen.

Ifølge dommen skal han ha forklart at det hele var en spøk. Denne forklaringen trodde ikke retten på.

Mannens forsvarer, advokatfullmektig Therese Agnete Theodorsen i advokatfirmaet Hjort, sier følgende i en kort kommentar til Nettavisen:

- Vi kommer til å anke. Utover det har vi ingen kommentar, sier hun.

- Lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver
Kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og handelsdepartementet har tidligere uttalt til Nettavisen at han ikke vil kommentere personalsaker i media og henviste til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) for spørsmål om regelverket blant departementsansatte.

Seniorrådgiver Helge Kvandal i FAD opplyser det ikke finnes et spesielt regelverk dersom en departementsansatt er tiltalt i en straffesak.

- Det er ikke noe sentralt regelverk som direkte besvarer dette spørsmålet på en enkel måte. Slike saker må vurderes i det enkelte tilfellet, ut fra hvilken nærhet og tilknytning den aktuelle tiltalen har til arbeidstakerens tjenesteforhold, skriver han i en e-post.

- Plikter man å orientere arbeidsgiver dersom man er tiltalt i en straffesak?

- Ansatte har en lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver, som også vil omfatte informasjon om forhold som har betydning for tjenesten. I saker hvor tiltale er reist for forhold som ikke har betydning for eller tilknytning til arbeidstakerens tjeneste, vil det normalt ikke være en plikt til informasjon på dette stadiet. Vurderingen må arbeidstakeren selv gjøre, og arbeidstakeren vil også være ansvarlig for en eventuell feilvurdering av dette forholdet, opplyser han.

Kvandal understreker at stilles betydelig høyere krav til statlige arbeidstakere som har myndighetsutøvelse som en del av sine tjenesteplikter enn andre arbeidstakere.

- Større krav stilles også til arbeidstakere i høyere enn i lavere stillinger, sier han.

- Bør man uansett informere dersom man er tiltalt i en straffesak?

- En slik vurdering må foretas av arbeidstakeren. I tillegg til lojalitetsplikten, kan det også nevnes at man i staten har etiske retningslinjer som alle ansatte er omfattet av, opplyser han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere