RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krass Barentsreaksjon fra SFT

Sist oppdatert:
Statens Forurensningstilsyn sier i dag at de er usikre på om oljeselskapene er i stand til å bore i Barentshavet slik de har lovet, etter tredje utslippet fra boreriggen Eirik Raude
Det går frem av en pressemelding fra SFT i dag etter at boreriggen i går slapp ut 1,6 kubikkmeter med hydraulikkolje. I Utgangspunktet er det nulltoleranse for utslipp i forbindelse med boringen riggen utfører for Statoil.

Imidlertid var gårsdagens utslipp, det verste hittil. Det tredje siden riggen startet arbeidet for Hydro tidligere i år. SFT reagerer sterkt på det nye utslippet.

- Vi er svært usikre på om oljeselskapene er i stand til å drive boringen i Barentshavet slik de har lovet at de skal, sier SFT-direktør Håvard Holm i en kommentar.

- Vi ser svært alvorlig på hendelsen. Forutsetningen for oljeboring i Barentshavet er null utslipp av miljøfarlige stoffer. Dette er tredje gang det skjer et uhellsutslipp fra riggen "Eirik Raude", sier Holm i samme melding.

Suspendert inntil videre

Leteaktiviteten vil ifølge SFT ikke bli gjenopptatt før resultatene av Statoils og Ocean Rigs undersøkelser av hendelsen er grundig gjennomgått.

SFT vil i løpet av dagen få en redegjørelse fra Statoil om de faktiske forholdene ved utslippet.

- Vi vil også gjennomgå granskningsrapportene, og sammen med Petroleumstilsynet vurdere videre oppfølging ovenfor selskapet, skriver SFT.

Farlig olje

Hydraulikkoljen som er sluppet ut, består hovedsakelig av høyraffinert mineralolje som brytes sakte ned i miljøet. Den har potensial for bioakkumulering. Siden oljen brukes i et system som under normale forhold er fullstendig lukket, er det ikke krav til fullstendig økotoksikologisk dokumentasjon for produktet.

Produktet vil etter SFTs kategorier for offshorekjemikalier, sannsynligvis havne i rød eller svart kategori.

Kategoriene:

Grønn og gul kategori: Stoffer som har ingen eller svært liten negativ miljøeffekt.

Rød kategori: Stoffer som basert på iboende egenskaper er definert som miljøfarlige og dermed bør skiftes ut.

Sort kategori: Stoffer som i utgangspunktet ikke tillates sluppet ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere