Etter at Nettavisen brakte debatten om bruk av vold i klimaaksjoner i mandagens episode av podcasten «Ness», plukket Fredrik Solvang og Debatten opp hansken torsdag kveld.
Se utdraget fra Debatten her:
Så sent som forrige fredag ble flere statuer i Vigelandsparken tilgriset med maling av klimaaktivister og tidligere i november slo to aktivister til ved Munchmuseet i Bjørvika, der de forsøkte å lime seg fast til «Skrik».
– Vold vil skje
Klimaaktivist Joachim Skahjem var en av de som sprutet ned statuene i Vigelandsparken med oransje maling. Han sier at vold er et virkemiddel som vil bli brukt i kampen for klimaet fremover.
– Det jeg definitivt ikke kan utelukke, er at vold vil skje. Det tror jeg kommer til å skje, også håper jeg at den volden er målrettet mot eiendom av klimabevegelsen, og at det ikke er vold som skjer i samfunnet generelt sett, sa Skahjem under «Debatten».
Utelukker ikke bombebruk
– Skadeverk eller en bombe under en oljerigg, hva snakker vi om her? spurte programleder Fredrik Solvang.
– Ja, vi snakker om det, man kan være så kreative man vil. Om man vil bruke molotov cocktails eller fyrstikker er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor holder på med et massedrapsprosjekt som er støttet av staten, og da må det norske folk få lov til å kjempe mot det, sa klimaaktivisten.
– Jeg vil gjerne snakke om tradisjon til sivil motstand generelt sett. Vi kan se tilbake til 2. verdenskrig hva Gunnar Sønsteby og Max Manus gjorde, de brukte vold. Jeg tror alle sammen er takknemlige for det.
Skahjem sa også at han ikke utelukker at liv kan gå tapt i klimakampen. Utspillene fra Skahjem fikk mangeårig klimaaktivist og Bellona-leder, Frederic Hauge til å måpe.
– Jeg er sjokkert. Det å ha sånne holdninger viser hvorfor vi ikke bør ta for lett på det som skjer nå. Det å ikke sette en grense ved vold er alvorlig, det er helt uakseptabelt og bør bekjempes på det sterkeste, kommenterte Bellona-leder Frederic Hauge.
Da klimaaktivist Joachim Skahjem gjestet Nettavisens podcast «Ness» utdypet han om hvorfor han mener vold er nødvendig i klimakampen. Den kan du se her!
– Forskrudd logikk
Nettavisen ringer Hauge dagen etter debatten, da har kvelden og morgenen gått til å fortære inntrykkene fra Debatten.
– Jeg er både trist og forbanna i dag. Det gjør inntrykk at det har gått så galt, med retningen organisasjonen, som har latt Skahjem uttale seg blant annet hos Nettavisen, og Skahjem er på vei i, forteller Hauge.
Stopp Oljeletinga har tatt avstand fra Skahjems uttalelser om vold. Hauge har heller ikke mye til overs for synspunktene til Skahjem.
– Han mener vold er legitimt i miljøkampen. Det sier sitt , sier Frederic Hauge til Nettavisen.

Sammenligner seg selv med Martin Luther King etter klimaaksjon: – Trenger ikke like det vi gjør
– Om en oljerigg bombes eller kastes brannbomber mot, vil ikke det være skadelig for klimakampen?
– For meg er dette ekstremisme. Det er ikke nødvendig å utdype, når han står og prater som han gjør i studio. Det er en ekstremisme og legitimering av vold.
– Hva tenker du om at Skahjem sammenligner seg med Max Manus og Gunnar Sønstebye?
– Han nevnte vel også Nelson Mandela. For meg blir det en helt forskrudd logikk. Det er et virkelighetsbilde som er helt «off», sier Bellona-grunnleggeren.

PST: – Klimasaken kan føre til radikalisering
– Diskrediterer
En som i etterkant av Debatten har reagert på utspillene som kom fra Skahjem, er MDG-politiker Eivind Trædal. Han er sterkt kritisk til klimaaktivistens retorikk.
– Det er veldig farlig å åpne den døra, den må være lukket og låst, sier Trædal til Nettavisen.
Uttalelsene fra Skahjem under gårsdagens debatt, gjør Trædal ekstra bekymret som miljøverner.
– Slike uttalelser bidrar til å diskreditere en ekstremt viktig sak. Jeg har lenge argumentert for at for eksempel høyresiden må være ekstra tydelige mot høyreradikale, og det samme må vi være mot radikale stemmer på den grønne flanken, sier han og fortsetter:
– Jeg tror ikke vold er en snarvei til gjennomslag i klimakampen, tvert imot. Dette skader saken vår, mener Trædal.
Han sier videre at han har merket seg en trend der klimaengasjerte ikke deltar i de etablerte organisasjonene, og at vi har fått nye grupperinger som Extinction Rebellion og «Stopp oljeletinga».
– Hvis miljøbevegelsen og vi som er i miljøengasjerte partier lyktes bedre i å fange opp folks klimaengasjement, så det vært lettere å oppnå enighet om virkemidler og fremgangsmåter. Jeg tror vi må ta dette på alvor.
– Hva tenker du om at det stort sett er den oppvoksende generasjonen med klimaaktivister som uttaler seg slik?
– Det har vært veldig lite av det, heldigvis. Miljøbevegelsen er tuftet på ikkevold. Samtidig er det jo slik at tiden jobber mot oss. Det er det som gjør at FNs sekretær sier vi er på vei til klimahelvete. Temperaturen øker både på kloden og i det politiske ordskiftet.
Han tror det at folk har følelsen av at vi har dårlig tid, at motkreftene er sterke og at demokratiet fungerer alt for sakte, bidrar til at enkelte tenker vi ikke har tid til demokrati.
– Det mener jeg er direkte misforstått. Det er en avsporing som er prinsipiell og moralsk feil, men også strategisk feil. Dette hjelper ikke kampen, sier MDG-politikeren avslutningsvis.