Krass Solheim tok farvel

Foto: Stian Lysberg (Scanpix)

Erik Solheim mener Audun Lysbakken setter partihensyn foran nasjonale hensyn ved å sparke ham.

24.03.12 15:25

MILJØVERNDEPARTEMENTET (Nettavisen): - Den fornyelsen Lysbakken snakker om fikk man med en ny partileder. Denne fornøyelsen skjer på bekostning av den rollen Norge bør spille i internasjonal miljøpolitikk, sa Erik Solheim da han tok farvel med Miljøverndepartementet fredag.

Solheim gjorde det klart at han var uenig med Lysbakkens partifornøyelse, og at Norge mister tyngde i miljøpolitikken når han tar farvel med regjeringen.

- Jeg er ikke enig i dette grepet. Vi har et parti som har gjort mange feil i den siste tiden og erfaring er nøkkelen til å unngå slike feil, sa Solheim.

Erik Solheim (57) tok imot sin 17 år yngre arvtaker i Miljøverndepartementet fredag.

Solheim la ikke skjul på at han er uenig i SV-leder Audun Lysbakkens avgjørelse om å bytte ham ut med Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås.

- Min sønn sa til meg at «pappa, du har gjort en god jobb men du er sparka og det er de som bestemmer» sa Solheim.

- Hvordan har ditt forhold til Lysbakken vært de siste dagene?

- Den kunne vært bedre enn de siste par dagene.

Solheim gjorde det klart overfor Solhjell at bare Thorbjørn Berntsen har sittet lenger i Miljøverndepartementet enn ham, og at Norge under ham har blitt en sentral aktør i verdens miljøspørsmål.

Klar tale
Men før Solhjell entret departementet arrangerte han en uhøytidelig pressekonferanse der han sa han var uenig med partiledelsen, og at SV nå setter partihensyn foran norske hensyn. Solheim mener også SV gjør en feil ved å bytte ut erfarne politikere med yngre.

- Jeg er ikke enig i dette grepet. Vi har et parti som har gjort mange feil i den siste tiden og erfaring er nøkkelen til å unngå slike feil.

Solhjell sier at han vil fortsette å ringe Erik Solheim for å få råd i sitt politiske arbeid.

Etter å ha fått overrasket nøkkelen ble han grillet av norsk presse som ville vite hvordan Solhjell skal etterfølge Erik Solheim. Solheim selv slår fast at han vil fortsette å engasjere seg i miljøspørsmål enten gjennom sin jobb i Utenriksdepartementet eller gjennom andre engasjement.

- Jeg kommer ikke et sekund til ikke å engasjere meg i miljøspørsmål, sier Solheim.

Nødvendig
Til NTB sa SV-leder Audun Lysbakken fredag at det er vemodig å sende Tora Aasland og Erik Solheim ut av regjeringen, men at det var nødvendig.

- Dette er et viktig ledd i den foryngelsen av partiet som jeg lovte på landsmøtet, og det er en nødvendig foryngelse av regjeringen. De nye statsrådene vil bringe med seg ny energi og nye perspektiver, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg sa dette om Eriks Solheims avgang:

- Det er alltid vemodig å ta farvel med statsråder som går av. Erik Solheim har gjort en formidabel innsats for utvikling og miljø. Det står betydelige resultater igjen etter ham.

Han skrøt også av Tora Aasland:

-Tora Aasland har stått midt oppe i en periode der det er satset stort på forskning og utdanning. Hun har stått i spissen for en historisk opptrapping av antall studieplasser innen høyere utdanning. Jeg sier takk til dem begge, takker dem for innsatsen, sa Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.