Gå til sidens hovedinnhold

- Kreditorene til Amelies foreldre er fortsatt i live

Russisk journalist mener boksalget til «Ulovlig Norsk» kan føre til at «gangstere» vil oppsøke Maria Amelie.

NRK meldte torsdag at en russisk blogger og journalist i det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS, Madina Sageeva, mener det vil være farlig for Maria Amelie å returnere til Russland.

Sageeva skriver i bloggen at familien til Amelie måtte flykte fra Russland på grunn av en angivelig milliongjeld, og at kreditorene til faren skal ha truet dem på livet.

- De vil oppsøke alle
Nettavisen har vært i kontakt med journalisten. Hun mener det er stor sannsynlighet for at farens kreditorer vil oppsøke Amelie, dersom hun vender tilbake til Russland.

- Kreditorene til foreldrene er fortsatt i live. Denne gangen vil de oppsøke alle. Ingen har visst noe om familien (familien til Amelie) de siste ti årene, selv ikke nære slektninger. Jeg mener det er farlig å returnere Amelie, skriver Madina Sageeva i en e-post til Nettavisen.

Etter at foreldrene og Amelie flyktet fra byen Vladikavkaz i Nord-Ossetia i 1998, skal kreditorene ha forsøkt å innkreve penger fra farens bror, Kaurbek Salamov.

- Selv onkelen hennes er blitt oppsøkt av gangstere, og han har senere dødd av hjerteinfarkt. Han var en av Russlands beste kirurger, han hadde ikke noen forretningsforbindelser til sin bror, og bodde i Moskva istedenfor Vladikavkaz. Men det har ikke forhindret dem fra å forsøke å kreve inn gjelden til broren, opplyser Sageeva.

- Boksalget betyr penger
Maria Amelie ble pågrepet av fem politifolk i forrige uke, og skal om kort tid tvangssendes hjem til Russland. Sageeva mener det er uforsvarlig å sende henne rett i hendene på kreditorene.

- Jeg er redd for at kreditorene vil kunne oppsøke og finne Maria i Russland. Spesielt når våre aviser skriver at opplaget på boken hennes øker, noe som betyr penger, skriver hun.

Amelie ble en talsperson for alle de papirløse i Norge da hun ga ut boken «Ulovlig Norsk», noe som også førte til at norske asylmyndigheter ble oppmerksom på den russiske jenta, som har oppholdt seg ulovlig i landet siden 2004.

Krever en revurdering av opplysningene
Advokat Brynjulf Risnes sier at opplysningene til den russiske journalisten bekrefter langt på vei historien som Maria Amelies foreldre har forsøkt å formidle til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

- Dette er jo i tråd med det vi mener bør undersøkes og vurderes nå. Det er sånn at når gamle konflikter virvles opp, så kan gammel gjeld inndrives, og det er ofte en forestilling om at når man har vært i Vesten, så er man en rik person uansett, sier Amelies advokat, Brynjulf Risnes, til Nettavisen.

Risnes mener norske utlendingsmyndigheter må analysere informasjonen fra den russiske journalisten, før de tvangssender Amelie ut av landet.

- Redd for sitt eget liv
- Mener du at Amelies liv står i fare dersom hun blir tvangssendt til Russland?

- Det er vanskelig for meg å vurdere. Hun mener det. Og når man da i tillegg får inn denne type informasjon som styrker dette, så krever jeg at det blir skikkelig undersøkt av myndighetene, og at man ikke avfeier ting før det blir vurdert. Det stiller jeg som et minstekrav, sier han.

- Jeg håper de i hvert fall lytter til denne journalisten.

- Jeg håper innstendig at utlendingsmyndighetene vil ta det litt mer med ro før de trekker sine konklusjoner, sier han.

- Liten mediedekning i Russland
Russland-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, sier Amelie-saken er blitt lite omtalt i russiske medier.

- Jeg har forsøkt å kartlegge hva russiske medier har skrevet om saken, men det er svært lite detaljert dekning. Det er en stor sak i Norge, men ikke i Russland, sier Godzimirski til Nettavisen.

Uavhengig av den angivelige trusselen mot Amelie, sier Godzimirski at Nord-Ossetia er et velutviklet samfunn, og at det i prinsippet ikke bør være så kritikkverdig å bli tvangssendt til regionen.

- Det er ikke som å bli sendt tilbake til Darfur eller Sør-Sudan fordi det er et velutviklet samfunn. Vi snakker om en stat som har sendt folk ut i verdensrommet, så det er ikke et primitivt samfunn. Hun kommer nok til å støte på noen byråkratiske problemer, men det ville ha skjedd uansett hvilket land man hadde blitt sendt til, sier Godzimirski.

Kommentarer til denne saken