RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kredittilsynet bekymret over livselskapene

Sist oppdatert:
Kredittilsynet er bekymret over at livselskapenes lave aksjevekting kombinert med lav rentenivå gjør det vanskelig for dem å gi god avkastning. Selskapene storsolgte aksjer i fjor
En oversikt Kredittilsynet har utarbeidet over norske forsikringsselskaper konkluderer med at bufferkapitalen har bedret seg i første halvår, etter en positiv utvikling i verdipapirmarkedene, men fremdels er på et lavt nivå.

Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo påpeker i en kommentar at bufferkapitalen fortsatt er for lav til å gi selskapet det spillerommet de vil trenge for å sikre god avkastning med et lavt rentenivå.

Kredittilsynet påpeker at selskapene står overfor "utfordringer" knyttet til lav bufferkapital, lave aksjeandeler og lavt rentenivå.

iMarkedet har flere ganger påpekt at livselskapene på grunn av det kraftige børsfallet i 2001 og 2002 har vært tvunget til å selge seg dramatisk ned i aksjer for å minske risikoen sin( Livselskapenes aksjefiasko ).

Dette har også medført at de i liten grad har fått være med på børsoppturen i år.

Den lave renten gir selskapene en kortsiktig gevinst, fordi obligasjonsbeholdningen stiger i kurs når renten faller, men over tid blir det vanskelig å gi god løpende avkastning med lave renter og lav aksjeandel.

Derfor kan selskapene føle seg tvunget til å vekte seg opp i aksjer på et høyere kursnivå.

Inntil for et år siden utgjorde aksjer rundt 20 prosent av forvaltningskapitalen til norske livselskaper. Ved nyttår var andelen nede i 7,3 prosent. Ved utgangen av første kvartal var den 7,2 prosent. I løpet av andre kvartal ble den så økt til 8,9 prosent.

Selskapenes bufferkapital, som måler hvor stort spillerom de har, var 18,5 milliarder ved utgangen av andre kvartal, noe som utgjør 4,3 prosent av forvaltningskapitalen, mot 3,4 prosent ved nyttår.

Illustrasjonsfoto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere