RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kreft kan skyldes D-vitaminmangel

(Shutterstock)
Sist oppdatert:
Minst 20 prosent av all kreft hos overvektige skyldes mangel på vitamin D.

(SIDE2): Sola er vår viktigste kilde til vitamin D, og gjennom sommeren lagres vitamin D3 i fettvev, slik at det kan frigis om vinteren.

Stipendiat Zoya Lagunova på Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo har sett på sammenhengen mellom D-vitamin, soling, overvekt og kreft. Hun disputerer med sin doktorgradsavhandling 9. desember.

- Generelt sett er ikke D-vitaminnivået hos nordmenn så galt, men hos overvektige er det vanlig med lavere nivåer. Det skyldes at D-vitaminet er fettløselig, og en god del av det vil fanges i fettvevet, slik at det hindres i å komme ut i blodet. I tillegg er det trolig slik at overvektige soler seg mindre enn normalvektige, sier Lagunova til Dagbladet.

Utilstrekkelige nivåer
Datamateriale fra 1779 voksne og 102 barn som sliter med overvekt eller fedme ble analysert. Jo høyere kroppsmasseindeks (BMI) en person har, dess lavere er nivået av vitamin D i blodet. 60-70 prosent av de voksne forsøkspersonene hadde utilstrekkelig nivå av vitamin D. Det samme gjaldt for 50 prosent av de overvektige barna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere