Kreft-vaksine i bruk til høsten

Den sensasjonelle kreftvaksinen, som Haukeland sykehus har bidratt til å utvikle, kan være i bruk allerede fra høsten av.

25.05.06 09:52

En godkjenning av vaksinen mot livmorhalskreft er like om hjørnet. To legemiddelfirma har utviklet hver sin vaksine mot viruset som forårsaker livmorhalskreft og begge er i sluttfasen for å få godkjent produktet i USA. Deretter er det bare snakk om måneder før vaksinen kan taes i bruk, skriver VG.

De mangeårige testene på vaksinen har gitt sensasjonelle resultater som gjør ekspertene svært optimistiske.

- Da det første gang ble dokumentert effekt i 2002, tenkte vi at dette var for godt til å være sant. Vi har aldri sett maken til resultater, sier professor Ole-Erik Iversen ved Haukeland sykehus til VG.

Under hans ledelse er flere norske pasienter testet med vaksinen i en internasjonal utprøving. Han karakteriserer den som en medisinsk revolusjon.

Livmorhalskreft forårsakes av en virusinfeksjon. Infeksjonen hindrer kroppen i å stoppe veksten av syke celler. Dermed får kreftcellene mulighet til å vokse. Den nye vaksinen tar knekken på HPV-viruset før den får tatt bolig i kroppen. I Norge får 350 kvinner livmorhalskreft hvert år. På verdensbasis er tallet oppe i en halv million kvinner i året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.