*Nettavisen* Nyheter.

Kreftfremkallende brus

Søte drikkevarer er ikke bare fetende og usunne. Brus kan også være en årsak til kreft i spiserøret.

19.05.04 09:43

Listen over fy-mat blir for mange bare lengre og lengre. Men at Coca Cola ikke er godt for deg i lengden vil nok ikke overraske deg som er opptatt av helse.

Nå viser det seg at brus også kan ha en annen effekt enn å bidra til fedme og diabetes. Forskere mistenker nå kullsyreholdige drikkevarer for å stå for den økende forekomsten av kreft i spiserøret i den vestlige verden.

Tydelig sammenheng

Det er forskerne ved Tata Memorial Hospital i India som nå advarer mot de søte drikkevarene. De har sammenliknet tall over utviklingen av kreft i spiserøret og salget av brus i mange forskjellige land.

Og sammenhengen er åpenbar: I vestlige land som USA, England og Australia har salget av brus de seneste årene steget i takt med antall tilfelle av kreft i spiserøret. Men i land som Kina og Japan selges det langt mindre brus, med færre krefttilfelle som resultat.

Forskerne mistenker at det økende antallet krefttilfeller kan skyldes at brusen gir en mer syrlig magesekk i lengre tid.

Undersøkelsen ble presentert på en konferanse for mage- og tarmspesialister i New Orleans tidligere i mai og er publisert i tidsskriftet New Scientist.

Ikke endelig bevist

Selv om sammenhengen mellom salg av brus og kreft virker tydelig advarer forskerne mot å trekke for raske konklusjoner. Økningen i krefttilfellene kan også skyldes andre livsstilsfaktorer som er typiske for de som drikker mye brus.

De indiske forskerne ønsker seg derfor mer forskning på dette området for å kunne fastslå om brus virkelig er en direkte årsak til kreft i spiserøret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.